Kávé

George Clooney új terve: kávéexportőrré szeretné változtatni Dél-Szudánt

A szudáni ügy elkötelezettje, George Clooney amerikai színész közölte, hogy sikerült meggyőznie a Nespresso céget, amelynek ő az arca -, hogy segítsen a fiatal Dél-Szudánnak kávéexportáló országgá válnia.

2013.07.16 20:13MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A színész a márka tartós fejlesztési politikájának szentelt keddi párizsi sajtótájékoztatóján ismertette javaslatát.

"Ezt javasoltam, és azt mondták: +meglátják, van-e értelme ott kávéval foglalkozni+. Elmentek, és látták, hogy vannak ott kávéültetvények, és van esély fejleszteni azokat" - tette hozzá.

Más afrikai országok - például Etiópia és Kenya - mintájára a Nespresso magas színvonalú kávétermesztést kíván kialakítani a két éve független Dél-Szudán négy régiójában: Yei város közelében, a Boma-fennsíkon, az Imatong-hegységben és Kelet-Egyenlítő szövetségi államban.

A termelést 2015-re szeretnék beindítani. "Ez hosszú távú befektetés. Nincsenek utak, sem infrastruktúra. Az ültetvények telepítése időbe telik. Van azonban esély arra, hogy valóban működni fog, és több ezer ember életét befolyásolja majd" - mondta a hollywoodi sztár. "Egyelőre egyetlen dolgot exportálnak Dél-Szudánból, a kőolajat, és úgy tűnik, a lakosság ennek a hasznából nem részesedik".

George Clooney évek óta élénken foglalkozik a szudáni ügyekkel, egyebek mellett Dárfúr nyugat-szudáni tartomány helyzetével. 2012 márciusában Washingtonban előállították és több órán át a rendőrségen tartották, mert részt vett egy tüntetésen a szudáni nagykövetség előtt, amellyel "a háborús bűnökre" és az ország déli részének humanitárius válságára hívták fel a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.