Elnöki kegyelem

Szudán: elkezdték szabadon engedni a politikai foglyokat

Szabadon bocsátottak kedden Szudánban hét politikai foglyot egy nappal azután, hogy Omar el-Besir szudáni elnök bejelentette, kegyelemben részesíti az összes ilyen fogvatartottat.

2013.04.02 15:32MTI

Szemtanúk beszámolója szerint egy ellenzéki csoport hét tagját engedték ki a kartúmi Kober börtönből. Január óta tartották őket fogva azért, mert állítólag Ugandában a szudáni rezsim leváltására törő lázadókkal találkoztak.

Az amnesztiát nem sokkal azután hirdették ki, hogy Szudán és a tőle több mint másfél évvel ezelőtt elszakadt Dél-Szudán márciusban megállapodott abban, hogy véget vetnek az ellenségeskedésnek, és ennek részeként újraindítják a mindkét gazdaság számára létfontosságú kőolaj-szállításokat. Kartúm előzőleg azzal vádolta déli szomszédját, hogy a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom északi szárnyának (SPLM-N) támogatásával igyekszik megdönteni Besir uralmát.

Az 1989 óta hatalmon lévő és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által a Dárfúrban elkövetett háborús bűnök miatt körözött szudáni államfő hétfőn a parlamentben jelentette be az összes politikai fogoly szabadon engedését. Az intézkedés végrehajtásának várható időpontjáról és az érintettek számáról az elnök nem beszélt.

Februárban az ENSZ emberi jogi szakértői azt tapasztalták Szudánban, hogy a hatóságok bírósági eljárás lefolytatása nélkül börtönöztek be számos ellenzékit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.