Dzsdejdában rendezik meg

Bejrút közelébe költözik a baalbeki nemzetközi fesztivál

Bejrút egyik peremvárosába költözik idén a híres kelet-libanoni római kori templomban tartott baalbeki nemzetközi fesztivál a szíriai háborúval kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt - jelentették be kedden a szervezők.

2013.07.03 06:35MTI
Fotó: MTI

"A helyzet ellenére és a hatóságokkal folytatott konzultációk után úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a fesztivált, de más helyszínen. Dzsdejdában rendezzük meg, abban az épületben, amelyet a 19. században selyemhernyó tenyésztésére használtak. Azért választottuk ezt a helyszínt, mert Bejrút közelében van, és mindenki számára elérhető" - olvasható a szervezők közleményében.

A fesztivált 1956-ban tartották meg először. Az 1975-1990-es polgárháború után szünetelt, 1997-ben nyitotta meg újra kapuit. 2006-ban az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti háború idején szintén törölték.

Renée Fleming híres szopránénekesnő, akit meghívtak a 2013-as rendezvényre, lemondta az arab világ egyik legrangosabb kulturális eseményén való részvételét.

Baalbek az elmúlt hetekben több, lázadók által Szíriából indított rakétatámadás célpontja volt, megtorlásként amiatt, hogy a Hezbollah a szíriai kormányerőket támogatja.

A fesztivál, amely eredetileg június 30-án kezdődött volna, augusztus 17-én nyílik Marianne Faithfull rockénekes koncertjével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.