Balog Zoltán besegít

Zempléni Fesztivál - rendkívüli támogatással!

A zempléni térség 19 településén 36 helyszínen 45 esemény várja az érdeklődőket a 22. Zempléni Fesztiválon. Az augusztus 9. és 19. között zajló eseménysorozat megrendezéséhez az emberi erőforrások minisztere külön támogatást adott.

2013.06.25 13:31MTI

"Néhány napja még azt hittük, hogy a programfüzetünk az álmokat tartalmazza, azonban Balog Zoltán minisztertől e-mailt kaptam: 15 millió forinttal segíti a mintegy 50 milliós összköltségű fesztivált" - mondta el kedden fővárosi sajtótájékoztatójukon Turjányi Miklós fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy a zempléni sorozat bekerült a 21 kiemelt fesztivál közé, amelyet 3 éven át garantáltan támogat a Nemzeti Kulturális Alap. 

A fesztiválon a romantikus és mai muzsika is megszólal, és persze megemlékeznek Verdi, Wagner, Weöres Sándor és William Fox születésének évfordulóiról is.

A nyitóhangversenyt az utóbbi évtized hagyományának megfelelően a rezidens Budafoki Dohnányi Zenekar adja, a záró esten pedig a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik. Augusztus 9-én a Corpus Harsona Kvartett toronyzenéje után a sárospataki várudvaron Wagner és Verdi operarészletek hangzanak el, a Dohnányi Zenekar mellett a Debreceni Kodály Kórus és a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar lép pódiumra a fesztivál művészeti vezetője, a zenekar igazgatója, Hollerung Gábor vezényletével.
 
A karmester elmondta, hogy szívügye volt a Rajkó Zenekar meghívása, az együttes Radics Gigivel mutatkozik be Zemplénben. Az Octovoice Énekegyüttes nemcsak dzsessz-sztenderdeket, hanem saját műveit is megszólaltatja több helyszínen. Ők énekelnek a szlovákiai, tavaly helyreállított bélyi Sennyei-kastélyban, a fesztivál két év elteltével ismét kirándul a határ másik oldalára. 

"Fontosnak tartom, hogy a mai populáris zene szerkezeti, logikai alapjait adó barokk muzsika is megszólaljon, de ne dogmatikus módon. Ezért hívtuk meg a Concerto Armonico együttest, amelynek koncertmestere Ábrahám Márta, művészeti vezetője pedig Spányi Miklós" - részletezte Hollerung Gábor. Dalműsor sem hiányozhat a programból, Megyesi Schwartz Lúcia Győri István lant és barokk gitár kíséretével spanyol, valamint olasz szerelmes dalokat énekel. 

A Horváth Csaba vezette Forte Társulat mozgásszínházi előadása Sztravinszkij A menyegző című kompozíciójára készült új koreográfiája mellett egy különleges, Liszt alakját idéző darabot is bemutat. William Fox, a legendás filmstúdió alapítója 100 éve született Tolcsván. A Dohnányi Zenekar filmzenei koncertje rá emlékezik. Az esten a világhírű dzsesszhegedűs, Roby Lakatos is fellép. 

A tokaji Paulay Ede Színházban verses-zenés műsorral idézik fel Weöres Sándor életművét. Újra vendége lesz a fesztiválnak a Szent Efrém Férfikar, és lesz Megérthető zene koncert is, amely ezen a zeneileg kevéssé ellátott vidéken igen népszerű - mutatott rá Hollerung Gábor.

Mióta a korábbi főszponzor kilépett a fesztivál mögül, a hazai szponzoráció pedig csekély, az önkormányzatok, borászatok és más kis támogatók segítsége tartja fönn az idegenforgalmi vonzerejű fesztivált - hangoztatta Turjányi Miklós. Az NKA garanciája megadja a reményt: lesz 25. Zempléni Fesztivál is - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.