Al Di Meola a sztár

4 nap alatt 40 koncerttel kedveskedik a Gastroblues Fesztivál

Negyven koncertet rendeznek négy nap alatt Pakson július első hetében. A 21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált sztárvendége Al Di Meola lesz.

2013.06.17 01:29MTI
Al Di Meola Fotó: MTI

A sztárfellépők között lesz a Janis Joplinról szóló Love, Janis című Off-Broadway musical főszereplője, az amerikai Dana Fuchs, aki a húszéves fesztivál első tengerentúli női előadója. Nemes Nagy Péter zenei vezető elmondta, nagy várakozással tekintenek a Collegium Musicum érkezésére. 

A 70-es évek szlovák progresszív rock zenekara saját kompozíciók mellett klasszikus szerzők darabjait – köztük Bartók Béláét – is feldolgozta. Harmadszor lép színpadra Pakson az olasz gitáros, Andrea Braido, aki előbb Hendrix műsorral, majd a Twin Dragons nevű formációval lépett fel. Az idei Braido formáció "ikergitárosa" Fulvio Feliciano lesz, aki a most basszusgitárosként is szereplő énekes Nathaniel Petersonnal lép fel. 

A külföldi előadók között lesz Eric Sardinas, a "modern blues extravagáns külsejű fenegyereke", akit – mint a zenei vezető fogalmazott – a világ egyik legjobb blues-zenészeként tartanak számon. A 21. fesztivál vendége lesz Al Di Meola is. Bemutatkozása Nemes Nagy Péter szavai szerint "a rendezvény történetének talán eddigi legnagyobb durranása". Al Di Meola Beatles and More című műsorát hozza el Paksra. Ahogy címe is sugallja, a legendás zenekar ihlette az új lemezt, amelyen néhány Beatles-szerzemény mellett saját kompozíciók kaptak helyet. 

Ami még különlegesebbé teszi a paksi fellépést, hogy Meolához és három muzsikustársához a magyar Sturcz Quartet is csatlakozik. A 21. Gastroblues Fesztivál kiváló magyar fellépőkben is bővelkedik: színpadra lép a Boom Boom, Tátrai Tiborral, Borlai Gergővel, Szappanos Györggyel, Mohai Tamással és Jamie Winchesterrel.
 
A zenekar tagjai hatalmas zenei virtuózitásukról ismertek, valamint arról, hogy élőben hihetetlen energiákat mozgatnak meg dalaikkal, jellemezte őket a zenei vezető. Több helyszínen számíthat a közönség Petruska András "egyszemélyes zenekarára", ismét szerét teszi Pakson Little G. Weevil, azaz Szűcs Gábor is, aki idén az Egyesült Államokban megrendezett 29. International Blues Challenge fesztiválon a szóló-duó kategória nyertese volt.
 
További magyar fellépők és formációk: Mojo Workings, Sonny and his Wild Cows, Tűzkerék xT, Rolls Frakció, az erdélyi Jazz Kaláka & Mihály Ernő, a felvidéki Joint Venture. A zenei programokhoz gasztronómiai bemutatók, főzőverseny, borbarát találkozó és fesztiválfoci társul idén is. A rendezvény július 1-jétől 7-éig tart, fő helyszíne a paksi Energetikai Szakközépiskola sportcsarnoka lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.