Wagner 200

A bolygó hollandi - egymás után kétszer!

A téma mindkét műben azonos: a tengeren fantomként bolyongó hajós, akit egy tiszta szerelemre és áldozatra kész nő megválthat.

2013.05.30 01:00MTI
Fotó: MTI

Richard Wagnerre emlékezve születésének 200. évfordulója alkalmából a bécsi Konzerthausban egymás után kétszer játssza el A bolygó hollandi című operát szombaton a Les Musiciens du Louvre Grenoble Mark Minkowskí vezényletével. Délután Pierre-Louis Dietsch (1813-1883), este Wagner művét adják elő.

Meglepő a program, nemcsak azért, mert a barokk és bécsi klasszikus zenére specializálódott előadók romantikus alkotásokat szólaltatnak meg, hanem azért, mert a talán legnépszerűbb Wagner-opera előtt eljátsszák a zeneszerző francia kortársának mára elfeledett művét.

1842. november 9-én volt a l'Académie Royale de Musique-ben a Dietsch-opera ősbemutatója, Wagner ismerte a darabot és a szerzőt, Cosima Wagner naplója szerint kevéssé becsülte francia kollégáját. A német alkotó művét a következő esztendőben mutatták be Drezdában, a drezdai udvari színházban.

A téma mindkét műben azonos: a tengeren fantomként bolyongó hajós, akit egy tiszta szerelemre és áldozatra kész nő megválthat.

Az idén 100 éves Konzerthaus ünnepi évadjának egyik kiemelkedő programja a szombati - hangsúlyozta Bernhard Kerres intendáns a bemutatóról. A kettős produkciót Versailles-ban május 21-én mutatta be a Les Musiciens du Louvre Grenoble, majd kétszer eljátszották Grenoble-ban is, Bécs után a barcelonai Palau Musicában látható a két mű.

A szereplőgárda nemzetközi: a Budapesten a Müpában sikert aratott Sally Matthews, továbbá Bernard Richter, Russell Brown, Eric Cutler, Ugo Rabec, Mika Kares, Ingela Brimberg, Marie-Ange Todorovich és Jevgenyij Nyikityin lép fel, közreműködik az Észt Filharmonikus Kamarakórus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.