Nincs egyértelmű esélyese a szombati döntőnek

Eurovízió: senki sem tudja, mire lehet számítani

Három név forog közszájon az idei Eurovíziós Dalfesztivál lehetséges győzteseiként, ám sokan vélik úgy, hogy simán befutó lehet olyasvalaki, akire most még nem is gondolnánk.

Eurovízió 2013, a második elődöntő képgaléria

2013.05.17 15:08MTI

Nincs egyértelmű esélyese az idei malmői Eurovíziós Dalfesztiválnak: a szombati döntő előtt a dán Emmelie de Forest, a norvég Margaret Berger és az ukrán Zlata Ohnevics neve forog a legtöbbet mint lehetséges győztes, de az általános vélemény szerint akár más is befuthat. A második elődöntő után, péntekre virradó éjszaka közzétett sorrend szerint a szombati 26-os finálét a kiemeltek egyike, a Franciaországot képviselő Amandine de Bourgeois kezdi L'enfer et moi (A pokol és én) című dalával, őt a litván Andrius Pojavis és a Something követi, majd a moldovai Aliona Moon az O mie (Egy ezer) című számmal.

A magyar induló, ByeAlex döntőbe jutására a fogadóirodák többsége nem számított, mégis sikerült neki. A Kedvesem című dal egyáltalán nem tipikus eurovíziós dal, különleges és furcsa, ráadásul magyarul hangzik el - talán ezek a tényezők voltak hatással a rá szavazó nemzeti zsűrikre és a tévénézőkre.

ByeAlex a svéd közszolgálati televízióban, a dalfesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) közösen rendező SVT-ben is fellépett néhány napja, és svédül énekelte dala refrénjét. A felvételt pénteken is leadta a tévé. A szombati döntőben 17-dikként lép színpadra ByeAlex kísérőivel, Wéber Helga vokalistával és Kővágó Dániel gitárossal.

A Kedvesem a mezőny közepe táján hangzik el, erős blokkban, ami kedvező lehet. Előtte Bonnie Tyler, a britek legendája énekli el a Believe in Me-t, a házigazda Svédországot képviselő Robin Stjernberg pedig a You-t. Közvetlenül ByeAlex után a talán legesélyesebb, a 20 éves dán énekesnő, Emmelie de Forest lép színpadra Only Teardrops című dalával.

ByeAlex (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


De Forest mellett a norvég Margaret Bergert (I Feed you My Love), valamint az ukrán Zlata Ohnevicset (Gravity) várják az élre Malmőben, ugyanakkor sokak szerint a német europop-csapat, a Cascada (Glorious), a holland Anouk (Birds), de akár mások is befuthatnak. A néhány hónappal ezelőtt még Magyarországon is szinte teljesen ismeretlen ByeAlexet a fogadóirodák a 17. és a 24. hely közé várják.

Magyar előadó zsinórban harmadszor jut ByeAlex személyében az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, Wolf Kati és a Compact Disco után, és esélye van túlszárnyalni Wolf Kati 22. helyét.

Érdekesség, hogy a döntőben kilenc exszovjet tagköztársaság szerepel: Litvánia, Moldova, Észtország, Fehéroroszország, Oroszország, Örményország, Azerbajdzsán, Ukrajna és Grúzia. Az öt exjugoszláv ország közül viszont egy sem került a fináléba, ahol ott van hat nyugat-európai ország, öt északi, négy déli és két kelet-közép-európai.

A malmői 58. Európai Dalfesztiválra több mint 1500 újságíró akkreditálta magát mintegy 80 országból, ahonnan rengeteg rajongó és blogger is érkezett a svéd városba. A produkció stábja 700 emberből áll, munkájukat a rendezvényen dolgozó további több száz fő és félezer önkéntes segíti. A szombati döntőben a Malmö Arena színpadát 1283 reflektor fogja megvilágítani, 800 robotlámpát használnak, az adatkábelek hossza 24 kilométer. Az eddig általános LED-falak helyett az SVT 350 négyzetméter leképezett felületet világít be gigantikus projektorokkal.

A műsorban 23 HD-kamera dolgozik, a mennyezetre szerelt felszerelések súlya mintegy 400 tonna. A döntőben a pontozás úgy történik, hogy a résztvevő országok szakmai zsűrijei által adott, valamint a dalok elhangzása utáni telefonos szavazatokat egyenlő arányban veszik figyelembe, és ismertetik országonként a showműsor utolsó részében (saját nemzet előadójára nem lehet szavazni). A legtöbb telefonos voksot 2010-ben adták le (több mint 10,5 milliót), a legtöbb tévénéző (124 millió) 2009-ben követte a versenyt.

A dalfesztivál győztesének egy mikrofont formázó, üvegből készült trófea jár. Tervezője a svéd Kjell Engman, aki harminc éve dolgozik üvegművészként.

A döntőt az M1 élőben közvetíti szombaton 21 órától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.