Napóleonig nyúlik vissza

A marihuána a gond? Vitatkoznak Bob Dylan becsületrendjéről

A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerint a tábornok szemében az a baj Dylannel, hogy pacifista volt a vietnami háború idején és marihuánát szív.

2013.05.13 11:33MTI

Nem élvez egyöntetű támogatást Franciaországban Aurélie Filippetti kulturális miniszternek az a javaslata, hogy Bob Dylan kapja meg a Becsületrendet: egyesek szerint az amerikai dalszerző, énekes-gitáros nem méltó az időben Napóleonig visszanyúló kitüntetésre.

"Igen, engem sokkolna ez" - jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke a France 3 köztelevízióban azon sajnálkozva, hogy a Becsületrendet "bárki bárhogy megkaphatja".

Marine Le Pen előtt Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok, a Becsületrend nagykancellárja vélekedett úgy, hogy az énekes nem méltó a díjra. A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerint a tábornok szemében az a baj Dylannel, hogy pacifista volt a vietnami háború idején és marihuánát szív.

"Minden miniszter javasol neveket a Becsületrendre, én azt ajánlottam a külföldi személyiségek díjára, akit (Barack) Obama (amerikai elnök) maga minősített a történelem legnagyobb amerikai muzsikusának. Gondolom, ez majd megoldódik. Mindenesetre a Bob Dylan előtti főhajtás jó jel lenne Franciaország és mindazok számára, akik imádják a rock and rollt és általában a zenét" - mondta még szerdán a kulturális miniszter.

Kevéssé megszokott ugyan, hogy egy külföldi művész megkapja a francia Becsületrendet, de egy másik rockzenészt, Paul McCartneyt tavaly szeptemberben kitüntette vele Francois Holland francia államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.