Bob Dylan vagy Lou Reed is játszhat a hangszereken

New York-i épületek faanyagaiból készít gitárokat Rick Kelly

Különös módot választott New York építészeti történetének megőrzésére egy amerikai hangszerész: lebontásra ítélt vagy felújítás alatt álló történelmi épületek eredeti faanyagaiból készít gitárokat. Hangszereit olyan neves zenészek is használják, mint Bob Dylan vagy Lou Reed.

2012.02.25 12:09MTI

Rick Kelly 1968 óta készít gitárokat és gyakran használ régi faanyagot New York 1800-as évekbeli épületeiből. Hangszerei olyan történelmi helyek emlékét őrzik, mint a híres Chelsea Hotel, a Manhattan déli részén található Bowery negyed házai vagy a szesztilalom idején nyílt tiltott italmérés, a Chumley's, az elveszett nemzedék és a beatnemzedék tagjainak kedvelt helye.
   
A hangszerész, aki a város csontjaiként beszél az öreg fenyőgerendákról, New York építészetének szerelmese és fontosnak tartja a régi épületek megőrzését. Az ingatlanfejlesztők azonban gyakran kapnak zöld utat a bontáshoz. Mint a BBC-nek (bbc.co.uk) felidézte, volt olyan, hogy a munkások kezéből vette ki a gerendát, mielőtt a szemetet elszállító teherautóra hajították volna. Kérdezték is, hogy mire kell ez neki? - jegyezte meg Rick Kelly, aki mindig is kutatta, hogyan lehet olcsón hangszereket készíteni, mert sosem engedhette meg magának, hogy drága faanyagot vásároljon.
   
Az egykor tetőszerkezetekhez, padlózathoz használt gerendáknak azonban spirituális jelentőségük is van, hiszen olyan fákról van szó, amelyek még George Washington idején nőttek, most pedig gitár lesz belőlük.
   
Sokaknak kifejezetten szimpatikus, hogy újrafelhasznált faanyagról van szó, de ami igazán fontos, hogy ezeknek a gitároknak sokkal szebb a hangjuk, hiszen régi faanyagból készülnek - hangsúlyozta Rick Kelly, emlékeztetve arra, hogy a hangszereknek az idő múlásával pont a fa érése miatt lesz egyre jobb a hangzása.
   
A manhattani West Village-ben dolgozó hangszerész gitárjain sok híresség is játszik. Köztük van Bob Dylan is, aki például külön kérte, hogy gitárja anyaga a Hemingway, Steinbeck és Dylan Thomas által is sokat látogatott Chumley's-ból származzon, ahova ő maga is lejárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.