Nyilvános vitát rendeztek a városházán

Egy közepes földrengés összedöntheti a temesvári műemléképületeket

Összedőlne Temesvár több műemléképülete, ha közepes erősségű földrengés rázná meg a nyugat-romániai várost.

2012.02.24 11:29MTI

A temesvári városházán nyilvános vitát rendeztek arról, hogyan vészelnének át a Bega-parti város épületei egy, a Richter skála szerinti 5,5-6-os erősségű földrengést. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a város északi kerületei viszonylag biztonságos területre épültek, ugyanakkor a városközpont zömmel 1850-1920 között épült régi épületei megrongálódnának, egyesek közülük akár össze is dőlhetnének.
   
A város északi kerületei agyagos, a déli részek homokos talajra épültek, ezért az utóbbiak veszélyeztetettebb. Elsősorban az 1950 előtti, tégla alapozású épületek vannak veszélyben. Ezek állaga erősen megromlott. A veszélyeztetett házak zömmel műemléképületek, főleg a Dóm tér, a Szabadság tér, a Kossuth tér, a Széna tér környékén és a Józsefvárosban találhatók. A legbiztonságosabbak az 1977 után emelt épületek, mert a nagy bukaresti földrengést követően megszigorították az építkezési szabványokat.
   
Romániában Vrancea megye után éppen a nyugat-romániai Bánságban a leggyakoribbak a földmozgások, és egy, a Richter skála szerinti 5,5-6-os erősségű földrengés bármikor megrázhatja Temesvárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.