50 éves évfordulót ünnepel az énekes és az AI

Dylan-dalokkal ünnepel az Amnesty International

Egyaránt 50. évfordulóját ünnepli a világhírű zenész, Bob Dylan, aki kereken fél évszázada írta alá szerződését a Columbia lemezkiadóval és az Amnesty International, amely ugyancsak 50 éve működik.

2012.01.18 18:29MTI

Összeköti az 50-es szám Bob Dylant és az Amnesty International (AI) emberjogi szervezetet: a zenész fél évszázada írt alá szerződést a Columbia lemezkiadóval, a jogvédő csoport pedig akkor alakult. Utóbbi évfordulót ünneplik az előadó dalait tartalmazó négylemezes kiadvánnyal, amelyen világhírű zenészek éneklik Dylan slágereit.

A Chimes of Freedom - The Songs of Bob Dylan című lemez az Universal gondozásában jelenik meg és összesen több mint hetven szám hallható rajta. Dylan ingyen bocsátotta az AI rendelkezésére a szerzeményeket.

A dalok sorát Johnny Cash nyitja: Rick Rubin producer az 1969-es One Too Many Mornings című Cash-Dylan-duett egy részét engedte átdolgozni a The Avett Brothersnek. Néhány dalt direkt a jótékony célokat szolgáló AI-válogatás kedvéért játszottak fel, néhány már ismert volt korábban is. Ezek közé tartozik Adele érzelemteli Make You Feel My Love-feldolgozása, amely ezúttal az élő verzióban csendül fel.

Van, amelyik közelít az eredeti Dylan-stílushoz, ilyen például Kris Kristofferson közreműködése, a Quinn the Eskimo. A lemezen hallható Pete Seeger (Forever Young), Natasha Bedingfield (Ring Them Bells), a Mariachi el Bronx (Love Sick).

Bob Dylan leghíresebb slágereit a Queens of the Stone Age (Outlaw Blues), a Gaslight Anthem (Changing the Guards) és a My Morning Jacket (You're a Big Girl Now). Dzsesszköntösbe öltöztetve adja elő a Just Like a Woman című dalt Carly Simon, a The Times They Are A-Changin' pedig a Flogging Mollynak jutott. Ezúttal punk stílusban, ír népzenei elemekkel fűszerezve hallható az emblematikus szám.

Közreműködik Sting (Girl From the North Country), Elvis Costello, Hoan Baez, Eric Burden és Jackson Brown, a fiatalabb generációt pedig - sokak bírálatára - Miley Cyrus és Keisha képviseli olyan együttesek mellett, mint a Rise Against, a The Airborne Toxic Event és a Silversun Pickups.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.