Faépítészetének múltját és jelenét láthatják

Észt építészeti kiállítások a FUGÁ-ban

Három észt építészeti kiállítás is nyílik kedden a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban.

2013.05.04 09:18MTI

 A Boom/Room - Új észt építészet című anyag válogatás az utóbbi évtized legjobban sikerült épületeiből, A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás az észt főváros faépítészetének múltját és jelenét tárja a látogató elé, Eve Kiiler Találkozzunk a tengerparton! című fotókiállítása pedig a szovjet szocialista építészet egyik tallinni építményének lassú pusztulását örökíti meg.
   
Az Észt Építészek Egyesületének kiállítása, a Boom/Room című megmutatja, milyen eredménnyel jár, amikor egy tartósan lendületben lévő ország építőipara felvirágzik. A tárlat Helsinki, London, Berlin, Moszkva, Szófia és Glasgow után érkezett Budapestre. A kiállításhoz kapcsolódva szerdán 18 órakor Andri Ksenofontov Tendenciák a kortárs észt építészetben címmel tart angol nyelvű előadást.
   
A szlömtől a lakónegyedig: faépületek Tallinnban című tárlatból kiderül, hogy az egykor alacsony társadalmi státust jelentő faházas negyedek ma már többnyire a legfelkapottabb kerületek közé tartoznak, Az Észt Építészeti Múzetum kiállítása többek között azt is bemutatja, hogyan szorult vissza a fa mint építőanyag szerepe a szovjet időkben, és hogyan nyerte vissza mára presztizsét a faépítészet.
   
Eve Kiiler Találkozzunk a tengerparton! című fotósorozatának főszereplője, az ókori birodalmak megalomán építészetét idéző tallinni Linnahall, a moszkvai olimpia vitorlás versenyeinek helyszínéül épült többfunkciós komplexum. Ahogy dicsősége kopni kezdett, úgy vált egyre inkább marginális társadalmi csoportok kedvelt találkozóhelyévé.
   
Eve Kiiler fotói ezeket a változásokat dokumentálják azt állítva, hogy az épületegyüttes mindig is rituális funkciót töltött be a városi közösség különböző rétegeinek életében. A kiállításnak az is aktualitást ad, hogy az őszi Tallinni Építészeti Biennálé témája a szocializmus építészetének újrahasznosítása lesz. A programok a FUGA és a Magyarországi Észt Intézet együttműködésében valósulnak meg - tájékoztatta az eseményről az MTI-t a FUGA.
   
A Boom/Room - Új észt építészet és A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.