A Mézeskalács Fesztiválon

Schéner Mihály mézeskalácsos képei Óbudán

Schéner Mihály (1923-2009) Kossuth-díjas képzőművész tizenkét képéből látható kiállítás szombaton és vasárnap az óbudai Mézeskalács Fesztiválon, a Symbol Art Galériában.

2013.05.04 00:29MTI

Schéner Mihály mézeskalács huszárokat is ábrázoló színes festményeinek és képeinek játékos világa jól illeszkedik az óbudai mézeskalács-fesztivál hangulatához - mondta el Orbán Attila, a galéria vezetője az MTI-nek. Hozzátette, hogy a kiállított munkák Barna Sándornak, a galéria tulajdonosának 50 darabos gyűjteményéből származnak. 

"Azokat az alkotásokat választottuk ki, amelyek kifejezetten a mézeskalácsokhoz kapcsolódnak, és amelyeken mézeskalács babák, szívek és lovacskák vannak. Schéner Mihály munkássága a magyar festészet legfontosabb vonulatához, a nagybányaiak köréhez tartozik, a művésznek többek között Rudnay Gyula nagybányai festőművész volt a mestere. 

A galéria vezetője azt is elmondta, hogy Schéner munkái a magyar hagyományokból merítenek, alkotásain a nemzeti motívumokat modern formavilággal ötvözi. "Nem másolja a külföldi irányzatokat, festészeti világa a nemzeti múltra reflektálva játékos, meseszerű világot mutat be" - hangsúlyozta. 

Schéner Mihály festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező a képző- és iparművészet több ágában is alkotott. 1947-ben diplomázott a magyar képzőművészeti főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Elekffy Jenő voltak. 1995-ben munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásai 1960-tól több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek Magyarországon és külföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.