Megrendezték az idei első "pusztai kínálót"

Szent György-napi kihajtási ünnep a Hortobágyon

Kihajtották az állatokat a téli szállásukról szombaton a Hortobágyon: a ménes, a gulya, a juhnyáj és a bivalycsorda a tél beálltáig rója majd a pusztai legelőket, amely ezekben a hónapokban szálláshelye és éléskamrája is a jószágoknak.

2013.04.27 18:21MTI

A hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál rendezett Szent György-napi kihajtási ünnepen Szabó Csaba, a Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt ez a nap, hiszen ekkor kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal hintették meg, s a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és a jószágaikat. A tűzön a nyájat áthajtották, majd maguk is háromszor átugrottak felette, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. E napon történt az állatok első kihajtása is a téli szálláshelyről a tavaszi, nyári legelőkre. A kiterelés leggyakrabban zöld ággal történt, amely a néphagyomány szerint az állatok gyarapodását, termékenységét szolgálja.
   
A napjainkra egyre inkább eltűnő pásztorvilág e jeles ünnepének állít emléket a szombaton megrendezett Szent György-napi kihajtási ünnep - tette hozzá az igazgató.
   
A hortobágyi Kilenclyukú híd lábához a közelben legelő jószágokat hajtották ki, de 4000 szürkemarha, 2500 rackajuh, 250 ló és 200 bivaly tölti a nyarat a szabadban a pusztákon. A szombati ünnepen csikósok és fogatok bemutatóját, pásztorok felvonulását láthatta a közönség, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) látogatóközpontjában pedig megrendezték az idei első "pusztai kínálót", a helyi termékek vidéki kispiacát.
   
Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója az MTI-nek elmondta: a "pusztai kínáló" egyszerre turisztikai rendezvény és tényleges kispiac, ahol helyi élelmiszereken, biotermékeken, kézműves portékákon kívül a vásári hangulatot erősítve népi játékokat, zenés programokat is kínálnak, amelyek alkalmanként kiegészülnek különböző témában tartott előadásokkal, és helyi termék versenyekkel, ételkóstolókkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.