Összművészeti rendezvény

Ismét Ghymes Fesztivál a Szent György-hegyen

Idén is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezik meg a Ghymes Fesztivált. A most péntektől vasárnapig zajló, immár hetedik összművészeti rendezvényen a házigazda Ghymes, a magyar világzenei színtér népszerű zenekara kétszer is fellép.

2012.07.05 12:40MTI

A Ghymes Fesztivált 2010-ben rendezték először a Balaton északi partján található Hegymagason, a megnyitó ezúttal is Tapolcán, a Malom-tónál lesz. Az első három Ghymes Fesztivál a Felvidéken, Párkány mellett volt, 2009-ben pedig a Káli-medence, Taliándörögd volt a helyszín. "Többségében magam válogatom a fesztivál programját, de természetesen segít ebben öcsém, Tamás is. A Ghymes indulása óta eltelt csaknem három évtizedben rengeteg zenésszel, színésszel, irodalmárral kerültünk jó kapcsolatba, és általában azokat hívjuk meg fellépni, akiket egyébként is ismerünk" - mondta korábban Szarka Gyula, a Ghymes gitáros-énekese, a fesztivál főszervezője az MTI-nek.
 
A Szarka fivérek által vezetett Ghymes először július 6-án pénteken 18 óra 30-kor lép a hegymagasi Szent György Pince nagyszínpadára és Bennünk van a kutyavér című gyerekműsorát adja elő. Másnap 21 órakor ugyanott a 2010-ben megjelent legutóbbi albuma, a Szikraszemű anyagát mutatja be, de régebbi dalok is felcsendülnek. A Szikraszemű a Ghymes tizenegyedik stúdióanyaga, ihletője Dózsa György parasztvezér története volt. A koncert vendége Pápai Erika színművész.
 
Pénteken Kálnay Adél felolvasóestje után 21 órakor a Forrás Színház társulata Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című darabját adja elő Bánsági Ildikóval a főszerepben, majd a Juhos zenekar közreműködésével moldvai csángó bulit rendeznek. Másnap reggel egy kétórás vezetett túrával indul a nap a Szent György-hegyen, később lesz zenés borkóstoló, borversek hangzanak el, levetítik a szőlőhegyi kápolnákat bemutató filmet, 13 óra 30-kor a Pántlika együttes csallóközi népzenét játszik. 

Délután előadást tart Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, kuruc-labanc történetet mutat be a Maszk Bábszínház, a Veszprémi Petőfi Színház két tagja, Terescsik Eszter és Szűcs László pedig Végh Péter rendezésében a furfangos székely népmesékből ad ízelítőt Vigasságok és balgaságok címmel. A Ghymes Fesztivál vasárnap a hegymagasi Lengyel-kápolnában ér véget, ahol 10 órakor szentmise lesz. A rendezvény kísérő programjai közé tartozik ruhakiállítás, kirakodóvásár és tartanak kézműves foglalkozásokat. 

Természetesen meg lehet kóstolni a Szent György-hegyi borokat és lacikonyhával is várják az érdeklődőket. Szarka György korábban az MTI-nek elmondta, hogy 2007-ben vásárolt szőlőt és pincét a Szent György-hegyen, és azóta gyakran megfordul a környéken. A zenésznek többféle saját bora van, köztük olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát és hárslevelű. A Ghymes 2013-ban ünnepli harmincadik születésnapját, várhatóan a zenekar következő albuma is akkor fog megjelenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.