Monostori Erőd

Országos Pékfesztivál Komáromban

A komáromi Monostori Erődben rendezi szombaton és vasárnap a X. Országos Pékfesztivált a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos élelmiszergyártók, kézművesek bemutatóival, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

2012.07.04 17:42MTI

A fesztivál idén a barokk kor étkezési és étek készítési szokásait mutatja be, amikor a kalácsok, kuglófok és pástétomok is díszes formában jelentek meg a fényűzően terített asztalokon. A rendezvényt szombaton két koncert zárja, öt órakor a Balkán Fanatik, majd fél nyolckor a Kiscsillag zenekar lép fel.

Mindkét napon tartanak múltidéző bemutatókat a "Pékek utcájában", lesz sütőiskola, ahol az érdeklődők Magyarország legjobb pékjeitől kérhetik el a termékek receptjeit. A kalandra vágyók részt vehetnek dunai hajózáson, íjászaton, falmászáson, továbbá erőd- és kazamatatúrákon. A részletes program letölthető a www.monostorierod.hu oldalról.

A Monostori Erőd építése során egy 4000 négyzetméteres pékséget hoztak létre, amelynek csak a felét rendezték be. Ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel korábbi, kemencéin 1946-ig sütötték az úgynevezett "prófuntot", azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét.

Az erőd egykori péksége alatti magtár helyén található a nyolc helyiségből álló Kenyérmúzeum. Itt 580 négyzetméteren helyezték el a Sütőipari Emléktár gyűjteményét. A jelenleg romos állapotban lévő pékség még működőképes állapotba hozható, és múltját tekintve a világon egyedülálló "élő múzeummá" alakítható.

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kezdeményezésére a Sütőipari Emléktár anyaga 2001-ben került az erődbe. Minden évben - március 15. és november 15. között - várja a látogatókat egy-egy történelmi kor sütőipari sajátosságainak bemutatásával és állandó kiállítással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.