"Méltó ünnepe a sokszínűségnek"

Budapest Pride - Az Amnesty International támogatja a fesztivált

Támogatja és részt vesz a melegek szombati felvonulásán az Amnesty International Magyarország. A jogvédő szervezet keddi közleményében reményének adott hangot, hogy a rendőrség a rendezvényen biztosítja a résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

2012.07.03 14:05MTI

A tizenhetedik Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi LMBTI közösség sokszínűségét, múlt vasárnap kezdődött. A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás szombaton lesz. Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az Amnesty International úgy fogalmaz, hogy a rendezvénysorozat "méltó ünnepe a sokszínűségnek, a toleranciának és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek". 

A nemzetközi jogvédő szervezet vezetői, illetve aktivistáik a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség jogainak, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának érvényesítése érdekében vesznek részt a rendezvényen - olvasható a szövegben. Az Amnesty International emlékeztet: a "magyar állam kötelezettsége", hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet. 

A közlemény utal arra, hogy az új büntető törvénykönyv elfogadásával erősödött a homo- és transzfóbia elleni büntetőjogi védelem. A szervezet véleménye szerint fontos, hogy a jogszabályi változás után a mindennapokban is érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás. A rendfenntartó erők hatékony fellépése mellett azonban fontos lenne az is, hogy az állami és fővárosi politikai vezetők és főtisztviselők nyíltan elhatárolódjanak a szexuális kisebbségeket érő diszkriminatív és kirekesztő magatartástól, és határozottan kiálljanak az LMBTI emberek jogainak védelméért - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.