Az eredetit Párizsban őrzik

Rodin Gondolkodójának másolatát árverezi a Sotheby's

Auguste Rodin híres szobra, a Gondolkodó egyik másolatát árverezi májusban a New York-i Sotheby's aukciósház, amely 9,2 millió eurót (mintegy 2,8 milliárd forintot) remél az alkotásért.

2013.04.15 00:29MTI

A Gondolkodó eredetijét a párizsi Rodin Múzeumban őrzik. A másolat mellett a Sotheby's májusi aukcióján még két másik alkotást is eladásra kínálnak az 1917-ben elhunyt francia művésztől. A Gondolkodó Rodin legismertebb és leghíresebb, ezzel együtt a legtöbbet másolt munkája.
 
Az aukción szereplő másolatot 1906-ban készítette Ralph Pulitzernek, a híres amerikai lapkiadó, a magyar születésű Joseph Pulitzer fiának. A másolat is éppúgy 72 centiméter magas, mint az eredeti. Egy hasonló másolatot három évvel ezelőtt már elárvereztek, azért a darabért is mintegy 2,8 millió forintnak megfelelő összeget fizettek ki. 

Auguste Rodin (1840-1917) az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője volt. Leghíresebb alkotásai a Calais-i polgárok, a Gondolkodó és A csók. Szenvedélyesen szeretett rajzolni, vázlataiból, tanulmányaiból a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz néhányat, amelyekből tavaly kamaratárlatot rendeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.