Aerodinamikai számításokat végeztek

Repülni tényleg tudna, de landoláskor ripityára törne Batman

A repüléssel nincs semmi gond, ám a földet érésnél aerodinamikai számítások szerint igen csúnyán összetörné magát Batman, feltéve, hogy a valóságban is létezne és pont így repülne.

2012.07.12 07:31ma.hu

Superman "szabadrepülésével" ellentétben Batman csak a köpenyével tud repülni, ám egy kíváncsi és a fizika szabályait jól ismerő csoport úgy véli, vannak azért gondok ezzel a repkedéssel. Pontosabban nem is a repüléssel, sokkal inkább a földet éréssel, az aerodinamika törvényszerűségei alapján ugyanis minden bizonnyal ripityára törne a Denevérember, sőt, vélhetően bele is halna a zuhanásba.

A Leicesteri Egyetem fizikus hallgatói megállapították, hogy a megközelítőleg 4,5 méter szárnyfesztávú speciális, denevérszárnyhoz hasonló köpeny - ami az átlagos sárkányrepülők nagyságának felét teszi ki - elegendő ahhoz, hogy a Denevérember Gotham City fölött a levegőben maradjon. Sőt: ha Batman egy 150 méter magas épület tetejéről rugaszkodik el, akkor körülbelül 350 méteres siklórepülést tud végrehajtani egyik tetőről a másikra.

Csakhogy a sebesség az út során egyre nőne, akár a 110 km/h-t is elérheti, míg a landoláskor legfeljebb 80 km/h-ra lassulna vissza, és az autóbalesetekből jól tudjuk, hogy ekkora erővel már végzetes lehet az ütközés. Ráadásul Batmant semmilyen külső kasztni nem védi a sérülésektől, egyszerűen lehetetlen túlélni - vélik a fizikus hallgatók. Így azt javasolják, hogy a július 20-án a mozikba visszatérő lénynél még épp időben vannak ahhoz, hogy fontolóra vegyék a film készítői egy ejtőernyő használatát a biztonságos leszálláshoz.

A csapat egyik tagja, a 22 éves David Marshall a következőket fogalmazta meg: "Ha Batman túl akarja élni a repülést és a leszállást, akkor mindenképp egy nagyobb köpenyre lenne szüksége. Amennyiben mégis az eredeti stílusánál szeretne maradni, akkor választhatja az aktív meghajtást is, például szabályozható fúvókák segítségével emelkedhet a magasba."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.