Ez csak a kezdet

Mangalicafesztivál Debrecenben

A mangalicafesztivállal megkezdődött Debrecen idei gasztronómiai nagyrendezvény-sorozata.

2013.04.13 17:35MTI

Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester a Református Nagytemplom előtti téren rendezett fesztivál megnyitóján szólalt fel szombaton. 

A hétvégi fesztiválon 12 tenyésztő kínálja mangalicából készült portékáit: sonkát, szalámit, kolbászt, szalonnát, tepertőt, illetve mangalicából készített ételeket. A fesztiválra amerikai szakmai vendégek is érkeztek, az idei évtől ugyanis az Amerikai Egyesült Államok megnyitotta piacát a magyar mangalicák előtt. 

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke korábban az MTI-nek elmondta: az elmúlt húsz évben negyvenötszörösére nőtt a mangalicaállomány Magyarországon, és a sertésstratégia részeként a jelenlegi 60 ezres kocaszámot 2020-ig 150 ezerre kívánják növelni. 1991 nyarán mindössze három mangalicatenyésztő volt az országban, 198 kocával. 

Jelenleg 150-en tenyésztik az őshonos magyar állatot, a regisztrált tenyészkocák száma 9 ezer, s évente 60 ezer hízót állítanak elő, ami a magyar sertésállomány két százaléka - mondta Tóth Péter. Közlése szerint ebből 40 ezer állatot házi vágás keretében értékesítenek, 20 ezer kerül vágóhídra. Utóbbi mennyiség felét exportálják, főként Spanyolországba, Japánba, Németországba és Hollandiába. 

A debreceni mangalicafesztiválon a tenyésztők és kistermelők mellett kézműves termékek készítői, iparművészek is bemutatkoznak. Az idei programból sem marad ki az élőállat-kiállítás: a nagytemplom előtt felépített karámokban szőke, vörös és fecskehasú mangalicákat láthatnak az érdeklődők.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.