A lengyel főváros 80 százaléka pusztult el

A háború előtti Varsót mutatja be egy 3D-s film

A második világháborúban porig rombolt, majd újjáépített Varsó, "Észak Párizsa" régi báját mutatja be egy háromdimenziós film.

2013.03.30 13:08MTI

A Varsó 1935 című film madártávlatból, a gyalogosok vagy a villamoson utazók szemszögéből láttatja a városközpont utcáit, tereit, parkjait – egy régen eltűnt világot, amelyre már csak kevesek emlékeznek.
   
"Fantasztikus munka. Láttam az utca végét, ahol az ifjúságomat töltöttem" – mondta a 84 éves Stefan Zoltowski. Szüleinek a Zlota utcán, a belvárosban volt házuk. A házat az 1944-es varsói felkelés után a németek felgyújtották.
   
A lengyel főváros 80 százaléka pusztult el. A háború alatt több mint 700 ezer varsói halt meg. 1939-ben a fővárosnak még 1,3 millió lakosa volt.
   
Zoltowskiék háza helyén, a háború után a Szovjetunió építtette, sztálini stílusú Kultúrpalota szomszédságában ma bevásárlóközpont áll. A 237 méter magas épület, a körülötte kialakított tér és az elmúlt húsz évben emelt felhőkarcolók egészen átrajzolták a város építészeti képét.
   
A város régi építészetének dokumentálásával foglalkozó Warsawa 1939.pl alapítvány elnöke, Ryszard Maczewski szerint a film azt a Varsót mutatja be, amely iránt lakói nosztalgiát éreznek.
   
"Korábban senki nem csinált ilyesmit. Igazi kihívás volt" – mondta a film producere, Ernest Rogalski.
   
Hosszú ideig kutakodtak az interneten, korabeli albumokban és a nemzeti levéltárban, amíg elegendő fénykép és várostérkép gyűlt össze. Szerencsére a levéltárban kincsek voltak, mint például a XX. század elején a brit William Heerlein Lindley vezetésével készült várostérképek – hangsúlyozta Pawel Weszpinski, a Nemzeti Levéltár kartográfusa.
   
Csak három korabeli európai városról – Varsóról, Frankfurtról és Hamburgról – készült ilyen részletes és teljes térképészeti dokumentáció, igen pontos, 1:200 arányban. Még a fákat is lehet méretarányosan látni. A cégjegyzék segítségével rekonstruálni lehetett a boltok és cégek neveit és reklámplakátjait. A 3D-s maketthez 12 terabájtnyi digitális adatot gyűjtöttek össze.
   
"A háromdimenziós képhez hatalmas számítástechnikai kapacitásra volt szükség. Igénybe vettük a Lengyel Atomkutató Intézet és egy kínai adatbázis szervereit. Európában senki sem akart segíteni nekünk, féltek, hogy túlterheljük a szervereket" – mondta el Tomasz Gomol rendező.
   
A városnézés mindössze húszperces, és nem lehet megállni megcsodálni a részleteket.
   
"Ezt a kellemetlenséget rövidesen kiküszöböljük, amikor a film DVD-n és Blue-rayen is megjelenik" – mondta a rendező, aki újabb sétát ígért a két háború közötti Varsóban.

Lengyelország 1918-ban nyerte vissza a függetlenségét. Varsó, amely sokáig az orosz birodalom egyik vidéki városa volt, ekkor lett igazi főváros, és minden téren látványos fejlődésnek indult. Megkezdődött az infrastruktúra kiépítése, rengeteg autó és villamos jelent meg a városban. Az utcákon nyüzsgő élet volt – mondta Rychard Maczewski.
   
"A valódi élet hiányzik a filmből. Hiába, ez csak rekonstrukció" – sajnálkozott Stefan Zoltowski.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.