Afilm, a zene, az építészet nagy korszakai

Londoni szabadegyetem a magyar művészetről

A magyar fotó, a képzőművészet, a film, a zene, az építészet nagy korszakait és híres alakjait mutatják be brit előadók Magyar Mind Open Lecture Series címmel hétfőtől szabadegyetemi keretek között a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központja szervezésében.

2013.03.19 05:27MTI

Az első előadást A magyar fotográfia 1914-től 1989-ig címmel Colin Ford, a brit fotótörténet nemzetközi hírű szaktekintélye tartotta a Photographers' Gallery előadótermében. A galéria London legnagyobb fotográfiai galériája, nagy fotóarchívuma van, teret ad kezdő és már elismert fotóművészek munkáinak.
   
Colin Ford a bradfordi National Media Museum alapítója és első igazgatója volt, 2011-ben a Royal Academy of Arts termeiben megrendezett Szemtanúk: Magyar fotográfia a 20. században - Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című tárlat kurátora volt. Több könyvet írt híres fotóművészekről, köztük André Kertész történetét is feldolgozta - tájékoztatta a londoni magyar kulturális központ az MTI-t.
    
A szabadegyetemi előadás-sorozat következő részeiben a brit közönség hallhat többek között Madách Imre drámájáról, Az ember tragédiájáról. Bakos Tibor Gergely bencés szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola filozófiai tanszékének vezetője a mű filozófiai hátteréről fog beszélni annak kapcsán, hogy a londoni Francia Intézet Ciné Lumiére művész mozijában március 25-én levetítik Jankovics Marcell animációs filmjét.
   
A következő hónapban, április 10-én Peter Vergo professzor, a magyarul is beszélő neves brit művészettörténész és nemzetközi hírű kurátor előadásában a Nyolcak - Kernstok Károly, Czóbel Béla, Berény Róbert, Márffy Ödön, Tihanyi Lajos, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Czigány Dezső - munkásságát elemzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.