Emléktáblát avatnak

Sándor Frigyesre, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítójára emlékeznek

Emléktábla avatással tiszteleg alapítója, Sándor Frigyes emléke előtt kedd délelőtt az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar.

2013.03.16 17:06MTI

A sokoldalú zenepedagógus, karmester és művészeti vezető valamint felesége, Dénes Vera gordonkaművész, pedagógus emléke előtt a házaspár közös lakhelyén, a Kresz Géza utca 17. szám alatt tiszteleg emléktábla-avatással a zenekar és a XIII. Kerületi Önkormányzat - amely 2012 óta támogatja az együttest. 

Hétfőn "rezidenciájukon", az Óbudai Társaskör kisszalonjában kamarakiállítás nyílik, a zenekar plakátjait, különleges koncertfelvételeit, aranylemezeit, díjait, a turnék és a világhírű szólistákkal való együttműködés pillanatait megörökítő életképeket láthatnak az érdeklődők április 17-ig. 

A végzős zeneakadémiai hallgatókból álló kamarazenekar 1963. március 18-án adta a nagyközönségnek szánt első koncertjét a Zeneakadémián. Bár az alapítás óta eltelt fél évszázad alatt a tagok cserélődtek, a zenekar szellemiségében, darabválasztásaiban, műhelymunkájában a mai napig érezhető az első művészeti vezető, Sándor Frigyes hatása. 

A jelenkorra kíváncsiak több alkalommal is hallhatják az együttest tavasszal: a Liszt Ferenc Kamarazenekar három koncertet ad a Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében. Április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül többek között Ennio Morricone és Nino Rota darabjait mutatják be Massimo Mercelli olasz fuvolaművész közreműködésével, május 6-án Pergolesi: Úrhatnám szolgáló című kisoperáját hallhatja a közönség a Santa Cecilia Operastúdió növendékeinek részvételével, június 10-én pedig a világhírű Enrico Dindo olasz gordonkaművész vendégszereplésével adnak koncertet. 

A Művészetek Palotájában az "Évad Zenekaraként" május 13-án Emmanuel Pahud fuvolaművésszel közös hangversenyén francia zeneszerzők műveit játssza a zenekar illetve március 24-én az amszterdami Concertgebouw-ban, együtt koncertezik Boldoczki Gábor trombitaművésszel. Sándor Frigyes a budapesti Zeneakadémián Mambriny Gyulánál és Waldbauer Imrénél tanult. 

A harmincas évek derekán már elismert karmesterként számos együttest dirigált. 1949-ben Járdányi Pál, Rényi Albert és Szervánszky Endre közreműködésével ötkötetes Hegedűiskolát adott közre, amelyben a kodályi és a népdalon alapuló pentaton melodika játékmódját elsőnek publikálta az alapfokú oktatás számára. 1958 és 1975 közt a Zeneakadémián tanított kamarazenét. 

A Liszt Ferenc Kamarazenekarnak haláláig művészeti vezetője maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.