Maga gépelte

Rekordáron kelt el Mahátma Gandhi levele egy árverésen

Rekordáron, csaknem negyvenmillió forintnyi összegért kelt el az indiai függetlenségi mozgalom egykori vezéralakja, Mahátma Gandhi levele egy helyi árverésen.

2013.02.15 23:29MTI

A levelet maga Gandhi gépelte, amikor 1943-ban a brit gyarmattartó erők őrizetbe vették. A Mullocks aukciós cég képviselője, Richard Westwood-Brokes elmondta, hogy tudomása szerint még soha nem adtak ekkora összeget egyetlen indiai vezető leveléért sem. Eredetileg tizedannyi összeget reméltek az iratért a Ladlauban megrendezett árverésen. 

A levelet egy idős indiai - a néhai szellemi és politikai vezető harcostársa - bocsátotta eladásra, hogy "gondoskodni tudjon családjáról" - közölte a BBC News. Az erőszakmentességet hirdető Gandhi (teljes nevén: Mohandász Karamcsand Gandhi) 1943. október 26-án fogalmazta meg a gyarmati kormány titkárának címzett levelet a britek internáló táborában, előterjesztve kérelmét a maga és követői szabadon bocsátására. 

Westwood-Brokes véleménye szerint az iratnak azért van kiemelt történelmi jelentősége, mert betekintést enged az Indiai függetlenségért folytatott titkos tárgyalásokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.