Elküldték a Gandhiból

A szülőknek nem kellett Morvai a romagimnáziumban

Morvai Krisztina a szülők kérésére végül nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban egyeztetett előadását a roma fiatalokat oktató pécsi Gandhi Gimnáziumban.

2011.11.24 21:09ma.hu

A PécsMa.hu internetes hírportál csütörtökön megírta: Morvai Krisztina már az iskola vezetőivel beszélgetett, amikor megkérték, hogy távozzon. Ezt maga az érintett jobbikos politikus egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban.

A fórumon a politikus elmondta: örömmel fogadta el a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a roma diákok - az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos - álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor.

Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár "fontos telefonhoz" hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.

A Gandhi Gimnázium igazgatója, Gidáné Orsós Erzsébet a PécsMa.hu-nak az eset kapcsán azt mondta: néhány szülő kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték.

Ő "mérlegelés után" úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az európai parlamenti (EP) képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette. Mint azt az igazgató elmondta, a képviselőt egy az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselőkkel is. Így például Göncz Kinga és Járóka Lívia is jelezte már, hogy szívesen eljönnek a Gandhi Gimnáziumba.

Mint mondta, egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai Krisztina jelenléte, szerinte ugyanis mindenki felé nyitottnak kell lenniük, hiszen így folytathatnak igazi párbeszédet a többségi társadalommal az őket érintő rendkívül fontos ügyekről.

Mint mondta, át kell gondolniuk az uniós projekt jövőjét, s kérdés, hogy történtek után másokat is fogadnak e program keretében. Morvai Krisztina csütörtöki pécsi látogatásán egy kerekasztal-beszélgetésen is részt, melynek témája a magyar-cigány együttélés volt. Ezt követően lakossági fórumot tartott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.