Béke poraikra...

Dokumentum-emlékkötet a II. világháborúban elesett magyar katonákról

A II. világháborúban a nyugati harctéren elesett 10 ezer magyar katona neve, nyughelyük adatai olvashatók a Béke poraikra... III. dokumentum-emlékkötetben, amelyet pénteken mutatnak be a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

2013.02.14 22:29MTI

A Bús János és Szabó Péter nevéhez fűződő, eddig három kötetből álló sorozat olyan alapvető és hiánypótló mű, amely az ország II. világháborús veszteségeit kutató történészeken kívül a múltja, családi vonatkozásai iránt érdeklődők figyelmét is felkeltette - írta a HM társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztálya. 

A most megjelenő kiadványban a szerzők annak a 10 ezer katonának a nevét és a temetők adatait tették közzé, akik 1944-45-ben a nyugati harctéren vesztették életüket. Ebben csak a honvédek szerepelnek, mivel 1944. október 15. után a munkaszolgálatot az ország totális mozgósításáért felelős miniszter hatáskörébe utalták, így a korábbi tábori munkásszázadok, illetve a civilként munkára hurcolt, közben meghaltak adatai a legtöbb esetben nem voltak szétválaszthatók - olvasható a sajtóanyagban. 

Az érdeklődők a dokumentum-kötetben többet megtudhatnak a korabeli veszteségi okmányokról, valamint az azonossági jegyet és az azt tartalmazó jegytokokról, az úgynevezett dögcéduláról is. A HM háborús kegyeleti főosztálya szerint a Béke poraikra... című sorozat akkor lenne teljes, ha elkészülhetne a IV., legterjedelmesebb rész is, amely a szovjet hadifogságban meghaltak adatait tartalmazná - írták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.