Március 9-ig

Szurcsik József festményei az Erlin Galériában

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész 12 festményéből nyílik kamaratárlat Emlékanalízis címmel szerdán az Erlin Galériában.

2013.02.12 22:30MTI

Szurcsik József az utóbbi néhány év anyagából válogatott elsősorban akril, olaj-vászon technikával készült 12 műtárgyat a kamarakiállításra. Többségében 80-szor 100 centiméteresek a képei, de vannak ennél kisebbek is - mondta el az MTI-nek.

A festészetére legjellemzőbb darabjait szedte össze a tárlatra, a jellemző motívumokat, figurákat. Az emlék mint struktúra jelenik meg a műveken úgy, ahogy benne rétegződik és nem konkrét formában.

"Nekem teljesen mindegy, hogy absztrakt vagy figurális egy műtárgy. Nekem az sem hiányzik, hogy egy alkotás mindenképpen szóljon valamiről. Fontosabb, hogy meglegyen benne az a bizonyos lelki tartalom, ami az ember legfőbb sajátja. Engem csak a mű minősége érdekel" - fejtette ki.

A festő jellemzően tömbszerű alakokat ábrázol férfiprofillal fiktív tájban. Némely figurája áttetsző, a fényben látszik a háttér.

Két fekete-fehér festményét is kiállítja, mindkettőn szöveg is van: az egyiken - melyen nincs figura - Feketének fehér, fehérnek fekete, a másikon - mely egyiptomi fáraóprofilt idéz - Szegénynek gazdag, gazdagnak szegény a felirat. A Szerep 1. és a Szerep 2. című képeken háromszöget körbevesz félkörrel, amelyen férfiprofil látható, míg a másikon kockák nyugszanak férfivállon.

A Hős című festmény téglaszínű férfi mellképet ábrázol kockafejjel. Az Akkor és ott című alkotáson férfi és női profil mintha úszna a színes tájban.

Szurcsik József 1959-ben született Budapesten művészcsaládban. A képzőművészeti főiskolán grafikai szakon végzett, és rajztudása ma is minden képén érezhető. Kezdetben grafikai sorozatokat, rézkarcokat, litográfiákat, tollrajzokat készített, később festményeket, háromdimenziós képeket, acélszobrokat, installációkat és komputeralapú műveket.

Hosszabb időt töltött Finnországban, ösztöndíjjal járt Olaszországban, Németországban, tanulmányúton volt Japánban, Izraelben, Indiában, Tajvanon, Indonéziában és hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban. Itthon rendszeresen vannak tárlatai. Valamennyi fölkeresett országban is volt kiállítása. Szurcsik József tanárként is dolgozik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és az Eszterházy Károly Főiskolán.

A kiállítás március 9-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.