Filmvetítések, fotókiállítás, előadások

India Fesztivál az Átrium Film-Színházban

Filmvetítések, fotókiállítás, előadások és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket az India Fesztiválon március 6. és 10. között az Átrium Film-Színházban, Budapesten.

2013.02.09 17:47MTI

Az indiai nagykövetség által szervezett rendezvényt India egyik legkiemelkedőbb kathak táncosa, Shármilla Shárma előadása nyitja meg. A kathak tánc Észak-India legismertebb klasszikus tánca, amely a 16. században született a muszlimok és a hinduk kapcsolatából. Többnyire Ráda és Krisna szerelmi legendáit dolgozza fel, a táncot szitár- és tablazene kíséri. Utána levetítik az Egy meg egy az ketten című romantikus filmet.
   
A bollywoodi filmipar sajátosságai és az indiai sztárrendszer címmel Vajdovich Györgyi, az ELTE Filmtudományi Tanszékének munkatársa tart filmrészletekkel illusztrált ingyenes előadást. Bollywood az amerikai hollywoodi filmgyártás után kapta ezt a becenevet, az indiaiak a legnépszerűbb mozinak tartják a Földön. A hindi nyelvű filmgyártás központja Mumbai (Bombay), évente több száz film kerül ki az ottani stúdiókból.
   
Az indiai maszala film különleges vonásairól és kulturális gyökereiről szintén ő fog beszélni. A maszala indiai fűszerkeverék, erről kapta ez a filmműfaj a nevét. Ez a gazdag keverék tartalmaz akció-, romantikus-, komédia- és drámai elemeket, zenét, éneket, olyan film, amelyben minden lehetséges. Az előadás után a Csak egyszer élsz című road movie (kalandfilm) szórakoztatja a résztvevőket.
   
A fesztiválon bemutatják továbbá az Om Shanti Om című zenés, romantikus filmdrámát, Anusha Rizvi filmjét, a Peepli (Live) című szatirikus komédiát és a Kunal Kohli rendezte Belepusztulni című romantikus drámát. A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítik.
   
Látható lesz a fesztivál ideje alatt Life with Love címmel Horváth Eszter fotókiállítása. A fotós először Bécsben, majd New Yorkban tanulta a művészi fényképezést, beutazta Kínát, Japánt, Délkelet-Ázsiát, Indiát. A kontinensnyi országban az indiai nagyságokat, mint Teréz anyát, Gandhit, Rabindranát Tagorét az életszeretet példáinak állítva fotózta a gyermekszemeket, az ünnepeket, a színes épületeket, a nevető asszonyokat, a mindennapi utcai életet.
 A fesztiválon Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete is előadást tart a Test, szellem és lélek címmel.
   
A fiatalok megtanulhatják a fűszerrel festést, a rakhi készítést, amelyet a holdnaptár szerint meghatározott hindi ünnepen, a testvériség és a szeretet ünnepén a lánytestvér a fiútestvérnek vagy a szerelmes lány a választottjának készít sodrott piros és arany szálból nyakra vagy saját készítésű ékszert kövekből a csuklóra. Gyors hindi nyelvlecke is lesz, indai játékok és bábok készítésével a kisebbeket szórakoztatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.