1600 kötetből

Magyar írók németül - kiállítás Egerben

Magyar írók német nyelven kiadott munkáiból nyílt kiállítás pénteken Egerben, az Agria Universitas Egyesület székházában.

2013.02.08 20:29MTI

Az 1600 kötetből álló gyűjtemény, amelynek 200 példányát hozták el a szervezők Egerbe, a németországi Ehingen könyvtárából származik és a maga nemében egyedülálló Európában. A kollekció egyaránt tartalmaz irodalmi műveket, többek közt regényeket és tudományos, például filozófiai munkákat. 

A kötetek között találhatóak klasszikusok - mint Petőfi versei -, de a kortárs magyar irodalom is képviselteti magát, például Eszterházy Péter írásai nyomán. A gyűjtemény kezelője Gudrun Brzoska könyvtáros és könyvkereskedő, aki magángyűjteményét négy éve alakította át közkönyvtárrá, hogy a magyar irodalmi remekek bárki számára németül is elérhetőek legyenek. 

Férjével, Hans Wolf Brzoskával sokat tesznek a magyar kultúra külföldi népszerűsítéséért; ennek elismeréseképpen Gudrun Brzoska az elmúlt évben Pro Cultura Hungarica-díjat vehetett át. A gyűjtemény egri bemutatkozása Ódor László, a Stuttgarti Magyar Intézet vezetője közreműködésével valósult meg.
 
Az Agria Universitas Egyesület székházában olyan különlegesség is megtekinthető, mint Szép Ernő Emberszag című műve, amely németül a "3 Wochen in 1944" címet kapta. A gyűjtemény gondozója egy antikváriumban találta Németországban több mint egy éve, és valószínűleg ez az egyetlen fennmaradt német nyelvű példány. 

A megnyitó alkalmából Gudrun Brzoska bemutatta frissen megjelent magyar írónők ihlette, Schriftstellerinnen mit ungarischen Wurzeln című kötetét. A február 22-ig nyitva tartó kiállítást támogatta Baden-Württemberg tartomány tudományos kutatási és kulturális minisztériuma, az Ungarische Literatur in deutscher Sprache elnevezésű szervezet és az Agria Universitas Egyesület.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.