A Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Vezető horvát kortárs képzőművész kiállítása Budapesten

Duje Juricnak, a horvát konceptuális művészet egyik vezető képviselőjének Memo-Chips című festészeti installációját mutatják be kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem aulájában hétfőtől február 7-ig.

2013.01.27 09:53MTI

Kőnig Frigyes, az egyetem rektora elmondta az MTI-nek, hogy a képzőművészeti kapcsolatok, az együttműködés a budapesti és a zágrábi művészeti egyetem között több évre nyúlik vissza. A kapcsolatoknak köszönhető, hogy a budapesti horvát nagykövetség őket kereste meg a Juric-kiállítás megrendezésével. Mivel vezető kortárs képzőművészről van szó, szívesen helyet adtak a tárlatnak - tette hozzá.
   
A tárlaton a művész Memo-Chips című ciklusához tartozó, 2008 és 2010 között készült képeket állítják ki. Az összefüggő, geometrikus frízt alkotó nagyméretű vásznakon Duje Juric a kép fogalmát, lehetőségeit kutatja az informatika világában, miközben a kép és környezete közötti viszonnyal, művészeten kívüli motívumokkal és festészeten kívüli eszközökkel kísérletezik - írta a művészt képviselő zágrábi galéria igazgatója, Branko Maric az installációról.
   
Juric az egyik azon kortárs művészek közül, akik a legkövetkezetesebben és a legradikálisabban képviselik a konstruktív és neoplasztikus festészetet, a geometrikus absztrakciót. A geometrikus fríz beborítja a termet, különböző dimenziókat mutat, lineáris, fénylő és csengő memóriachipekkel, bemutatva a chip esztétikáját - írta honlapján a zágrábi Művészeti Pavilon 2010-ben, amikor először bemutatták Juric munkáját.
   
A művész 1956-ban született az északnyugat-horvátországi Rupában. Zágrábban és Franciaországban tanult, mintegy 60 önálló kiállítása volt, és több mint 100 csoportos tárlaton vett részt. Több kitüntetés birtokosa. Juric ma a zágrábi képzőművészeti akadémia festő tanszékének professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.