Április 18-21.

Michel Houellebecq lesz a 2013-as könyvfesztivál díszvendége

Michel Houellebecq francia író lesz a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a könyves seregszemlét április 18. és 21. között tartják a budapesti Millenáris parkban.

2012.12.19 13:34MTI

Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az Elemi részecskék, A térkép és a táj, A csúcson című regények szerzője elfogadta a meghívást. A Goncourt-díjas szerzőt új kötettel várja majd magyar kiadója, a Magvető. 

A díszvendég Olaszország lesz - tette hozzá az igazgató, aki felidézte, hogy az itáliai könyvkiadás 2002-ben mutatkozott be legutóbb a hazai könyvszakma legrangosabb eseményén. Michel Houellebecq 1958-ban született Michel Thomas néven, a Houellebecq nevet később, nagyanyja tiszteletére vette fel. 1980-ban agrármérnöki diplomát szerzett, de szakmájában nem tudott elhelyezkedni. 

Munkanélküliként, depresszióval küzdve keresett állást - olvasható a Magvető Kiadó életrajzában. Összeismerkedett egy francia irodalmi lap, a Nouvelle Revue de Paris főszerkesztőjével, akivel 1992-ben közösen adták ki első verseskötetét, La poursuite du bonheur (A boldogság keresése) címmel. Igazi elismertséget első regényével szerzett, amely 1994-ben Extension du domaine de la lutte címmel látott napvilágot. A regényből 1999-ben Philippe Harel rendezett filmet. 

Egy újabb verseskötet után, 1998-ban jelent meg Elemi részecskék című regénye, amely kiadása óta 25 nyelven jelent meg. Verseinek gyűjteményes kötete 2000-ben Poésies (Költemények) címen látott napvilágot. Ugyancsak 2000-ben jelentkezett a szövegek és fényképek sajátos kombinációjából álló Lanzarote című kötetével. 

Houellebecq 2001-ben közreadott, a távol-keleti szexturizmust leleplező regénye, A csúcson hatalmas botrányt kavart. A szerzőre a könyv miatt az iszlám fundamentalisták halálos ítéletet mondtak ki. Houellebecq az írás mellett zenél is, rock- és dzsessz-zenészek kíséretében saját maga adja elő szövegeit. 2006-ban jelent meg magyarul az Egy sziget lehetősége, legutóbb tavaly jelent meg magyar nyelvű kötete, A térkép és a táj című regény, amelyért 2010-ben Goncourt-díjjal tüntették ki. 

A többi közt Tristan Tzara-díjjal, Prix Flore-díjjal elismert francia író évek óta Írország déli részén élt, de most visszaköltözik Párizsba, mert - mind mondta - ismét anyanyelvén szeretne beszélni - jelentette be a napokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.