A szombaton megnyílt tárlat

A brit tájképfestészet mesterei a londoni Royal Academy kiállításán

A brit tájképfestészet legnagyobb mestereinek munkáiból rendez kiállítást a londoni Royal Academy. A szombaton megnyílt tárlaton Thomas Gainsborough, J.M.W. Turner és John Constable képei is láthatók.

2012.12.08 19:37MTI

A kiállítás anyagát teljes egészében a múzeum gyűjteményéből válogatták össze. A 2013. február 17-ig látogatható tárlat a Constable, Gainsborough, Turner and the Making of Landscape címet kapta.
   
A válogatás az 1750 és 1850 közötti száz év brit tájképfestészetét képviseli. A leghíresebb munkák közül Gainsboroughtól a Romantic Landscape, Constable-től a The Leaping Horse és a Boat Passing a Lock, Turnertől pedig a Dolbadern Castle című festmény is visszaköszön a falakról.
   
A rendezők ugyanakkor a korszak kevésbé ismert alkotóinak képei közül is szemezgettek: Richard Wilson, Michael Angelo Rooker és Paul Sandby festményei és számos nyomat gazdagítja a kiállítást.
   
Mary Anne Stevens kurátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterek munkáin keresztül a látogatók megismerkedhetnek a tájképfestészet egy évszázad alatti változásaival. A nyomatok és az akvarellek bemutatása pedig még teljesebbé teszi a képet. Az utóbbiakat ugyanis könnyebben meg lehetett vásárolni, és többen jutottak hozzájuk, mint az olyan komoly festményekhez, amelyek a Royal Academy falain lógnak - tette hozzá.
   
Idén már nagy sikert aratott David Hockney Yorkshire-i tájképeinek kiállítása a múzeumban. A festő munkáin a szakemberek szerint jól tetten érhető a 18. és 19. századi mesterek hatása.
   
A brit tájképfestészet mesterinek népszerűségét jelzi, hogy júliusban egy árverésen 22,4 millió fontért kelt el Constable The Lock című zsilipelést ábrázoló vászna, a legmagasabb áron, amelyet valaha egy régi brit mester munkájáért aukción fizettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.