Tíz hegedű-zongoraszonátája

Különleges Beethoven-maraton a Bartók Emlékházban

Szombaton és vasárnap, délelőtt és késő délután, összesen négy koncerten szólaltatja meg Beethoven tíz hegedű-zongoraszonátáját Würtz Klára Hollandiában élő magyar zongoraművész és Baráti Kristóf Junior Prima díjas hegedűművész. A koncertsorozat lemezbemutató is egyben.

2012.11.01 18:34MTI

Beethoven kamaramuzsika-irodalmában a vonónégyesek után a duószonáták a leggazdagabbak, 17 kvartettet és 10 hegedű-zongoraszonátát komponált a szerző - emlékeztetett Baráti Kristóf.
   
"Nagyjából másfél évtizednyi alkotói periódust jelenítenek meg ezek a darabok. Beethoven arcának, zenei világának sokszínűségére, gazdagságára mutatnak. Ritkaság, hogy így egy ciklusban hangozzanak el. A tíz közül népszerűségben a Kreutzer- és a Tavaszi-szonáta vezet. Erre többféle magyarázat is lehet, de valószínű, hogy a megszokás a fő ok"  - mondta el az MTI-nek a hegedűművész.
   
Arra figyeltek fel a lemezfelvételre készülve, hogy a korai szonáták közül például a második A-dúr, valamint az op. 23-as a-moll rendkívül érdekes, bár kevésbé játszott. Az első három még Haydnra utal, a c-moll és a szintén op. 30-as G-dúr teljesen kiforrott, beethoveni - drámai - hangvételt mutat - részletezte Baráti Kristóf, hozzátéve, hogy a legkülönlegesebb a tizedik, op. 96-os G-dúr szonáta, amely Gustav Mahlert is megihlette második szimfóniájának komponálása során.
   
A projekt élő lemezbemutató: a holland Brilliant Classics szeptemberben jelentette meg négy CD-n a szonátákat a két művész előadásában. A német lemezkritikusok szövetsége máris a három legjobb kamarazenei CD közé jelölte éves minősítésében, a rangos francia zenei szaklap, a Diapason pedig öt csillaggal jutalmazta az albumot. A koncerteken a magyar közönség is hozzáférhet a lemezhez.
   
A felvételeket két részletben, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, az egyetem művészeti kara zenei intézetének kamaratermében készítették. A következő felvétel is hamarosan megjelenik, a szólólemezre hat Ysaye szólószonáta került. Ezt a pécsi Kodály Központban rögzítették, amelynek vezetése arra is felkérte a hegedűművészt, hogy 2013-tól 2015-ig legyen rezidens művészük.
   
Baráti Kristóf a múlt hónapban Tallinnban, az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekarral Bartók második hegedűversenyét, majd Hannoverben az Északnémet Rádió Filharmonikus Zenekarával Barber hegedűversenyét játszotta.
   
A budapesti Beethoven-projekt után Moszkvába utazik, ahol november 15-én a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekarral a francia irodalomból egyik kedvenc darabját, Lalo Spanyol szimfóniáját játssza. Meghívták decemberre is, a nyolcvanéves orosz zeneszerzőt, Rogyion Scsedrint köszöntő ünnepi hangversenyre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.