Nagymesterek és örömzenék

Beethoven Budán 2012

A Budavári Önkormányzat 2000 óta évről évre megemlékezik arról a jeles eseményről, hogy Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én fellépett a Várszínházban.

2012.04.26 10:18ma.hu

Az idei évben - május 4-8 között - neves művészek előadásában hallhatók Beethoven művei. Mások mellett fellép Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész, Balog József zongoraművész és az Orfeo Zenekar.

„A XVIII. és XIX. század határesztendeje, az 1800. év, örök időkre emlékezetes marad Magyarország zenetörténetében. Ebben az esztendőben adott a zene két lángelméje: Haydn és Beethoven személyes megjelenésével zenei életünknek olyan erőteljes lendületet, amely egyszerre előbbre vitte legalább fél évszázaddal. A két nagy mester látogatása után hirtelen megindult a külföldi zeneművészek áramlása Pest-Budára ; de sűrűn szerepeltek a színdarabok felvonásai közé beékelt, Muzsikai Akadémiának nevezett hangversenyeken a magyar zene úttörői : Lavotta, Csermák, Bihari, Rózsavölgyi s a Pesten és Budán élő német zeneszerzők is” – írja a Tanulmányok Budapest múltjából című várostörténeti monográfiájában Sebestyén Ede.

A Beethoven-koncertet József nádor rendezte felesége, Alexandra Pavlovna névnapi ünnepségére. A pest-budai eseményeknek abban az időben négy krónikása volt: a Bécsben megjelenő „Magyar Kurir” és „Magyar Hírmondó”, a „Vereinigte Pester und Ofner Zeitung” és a pozsonyi „Pressburger Zeitung”. A pesti német lap ezt írta budai tudósításában: „Május 7-én megismételték a nagy katonai Karusszelt, utána pedig hangverseny volt az itteni színházban. A hangversenyen a híres Beethoven úr különös ügyességgel mutatta be tehetségét a Forte-pianon, mellette pedig Punto úr tüntette ki magát ritka talentumos játékával, vadászkürtön.”

A Magyar Kurir tudósítása pedig így szólt: „Május 7-én újabban Caroussel volt, mellynek végződése után a Budai Theatrumban Concert tartatott, a mellyben egy Beethoven nevű híres muzsikus a' Forte Pianon való mesterséges jádzása által mindeneknek magára vonta a  „figyelmetességét.”

A koncert után csupán egyetlen alakommal járt Beethoven Budán: 1809 nyarán néhány hetet a budai Brunszvik-palotában töltött. Itt írta az Op. 77. számot viselő zongora-fantáziát, amelyet Brunszvik Ferenc grófnak ajánlott és az Op. 78. zongora-szonátát, amelynek ajánlásával Brunszvik Teréz grófnőt örvendeztette meg.

Beethoven egyetlen budai koncertjének emléke előtt a Budavári Önkormányzat komolyzenei programsorozattal tiszteleg. A korábbi években a Beethoven- ünnepen fellépett már Kocsis Zoltán, Érdi Tamás, Oláh Kálmán, Szilasi Alex, Ránki Dezső, Klukon Edit, Földvári Gergely, Várjon Dénes, Christoph Richter, Szokolay Balázs, Bogányi Gergely, Jandó Jenő, Marton Wilson, Kelemen Barnabás és Yuri Martinov.

Az idei évben május 4-én Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész, május 5-én az Orfeo Zenekar ad koncertet a Budavári Önkormányzat Városházáján. A május 7-i emlékkoncerten Balog József zongoraművész lép fel a Nemzeti Táncszínházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.