Évszakok

Magyar-orosz komolyzenei fesztivál kezdődött Moszkvában

Évszakok címmel magyar-orosz komolyzenei fesztivál kezdődött hétfőn Moszkvában.

2012.10.22 20:29MTI

A vasárnapig tartó rendezvény ötletgazdája Vlagyiszlav Bulahov, az Évszakok moszkvai kamarazenekar vezetője. A különböző országok komolyzenei klasszikusainak remekeit, és más műfajokban jellegzetes, ismert vagy kevésbé ismert alkotásait bemutató sorozatot 10. éve rendezik meg Oroszországban. Az őszi fesztivált hagyományosan Moszkvában, a fővárosi önkormányzat kulturális osztálya támogatásával tartják meg. Télen Szentpéterváron, tavasszal Nyizsnyij-Novgorodban, nyáron Szocsiban és Krasznodarban bonyolítják. 

A 11. Évszakok zenei fesztiválon magyar és orosz zeneszerzők ritkán hallott művei kaptak helyet. A hétfői nyitókoncerten Farkas Ferenc 17. századi Magyar táncok vonós zenekarra című műve és Liszt Ferenc Malédiction zongorára és vonósokra írt fiatalkori fantáziája is hallható volt. Vaszilij Maszlov orgonára és kamarazenekarra írt concertóját a moszkvai Évszakok zenekar adta elő, amely a fesztivál gerincét alkotja. 

Bartók Béla hegedűre írt kettőseit orosz művészek pénteken a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban adják elő, ahol Szergej Prokofjev és Kodály Zoltán művei is elhangzanak. A magyar intézet főszerepet játszik a fesztivál szervezésében és megrendezésében, de a szervezők között van a Moszkoncert, valamint a moszkvai Zeneszerzők Háza. A moszkvai koncerteken Hajdú Diána, a Magyar Állami Operaház énekkarának művésze is fellép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.