Szólókoncert az A38 hajón

Mick Harvey, Nick Cave egykori zenésztársa szólóban az A38-on

Szólókoncertet ad vasárnap a fővárosi A38 hajón Mick Harvey; az ausztrál zenész, aki 36 éven át volt Nick Cave különböző együtteseinek tagja, tavalyi Sketches from the Book of Dead című lemezének bemutató turnéján jár Európában.

2012.10.20 10:16MTI

A most 54 éves multiinstrumentalista zenész, előadó pályája szorosan összeforrt Nick Cave-vel: 1973-tól zenéltek együtt, például a Boys Next Doorban, a Birthday Partyban, végül 1983-tól negyedszázadon át a Nick Cave & The Bad Seedsben. Bár ezeket a zenekarokat mindenki Nick Cave-vel azonosítja, a gitáros, hangszerelő, zeneszerző Mick Harveynek is komoly szerepe volt az együttesek sikerében.

Az egyedi technikájú gitáros saját produkcióival és együttműködéseivel jelentős életművet épített - szerepel a szervezők ajánlójában. Sok Bad Seeds-rajongó számára meglepetés volt, amikor a kilencvenes évek közepén két szólólemezt is kiadott. Elsősorban azért, mert mindkét album (Intoxicated Man - 1995, Pink Elephants - 1997) a legendás francia zenész, előadó, Serge Gainsbourg életműve előtt tisztelgett.

A következő Mick Harvey-lemezek (One Man's Treasure - 2005, Two of Diamonds - 2007) megjelenéséig nemcsak a Bad Seedsben játszott, hanem számos filmzenét szerzett és producerkedett is, például PJ Harvey lemezein. 2009 januárjában jelentette be távozását Nick Cave zenekarából, szakmai és személyes okokra hivatkozva. Addig a Bad Seeds 14 albumán gitározott és vokálozott, a legjobb munkák ezek közül talán a From Her to Eternity (1984), a Tender Pray (1988), a Let Love In (1994), a The Boatman's Call (1997), a No More Shall We Part (2001), az Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus (2004) és a Dig!!! Lazarus Dig!!! (2008) voltak.

Harvey szólómunkái sokban hasonlítanak a Nick Cave-vel készített anyagokhoz, de a legutóbbi, tavaly megjelent Sketches from the Book of Dead némiképpen visszafogottabb, melankolikusabb, balladisztikusabb, háttérbe szorul a rohanó rock and roll. Harvey orgánuma, finom, visszhangos gitárjátéka, nagyszerű dalai rendkívüli atmoszférát teremtenek a koncerteken.

Mostani zenekarának tagjai - Rosie Westbrook (bőgő, basszusgitár) és Thomas Wydler (dob) - már első szólóturnéján, 2006-ban vele voltak. Vasárnap a Mick Harvey-koncert előtt Temesvári Balázs, azaz T. Bali artrock-projektje, az I.O.N. melegít be az A38-on.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.