Ernst Múzeum

Meghosszabbították az Aj Vej-vej-kiállítást

Október 21. helyett november 25-ig látogatható az Ernst Múzeum Aj Vej-vej: New York 1983-1993 című kiállítása, amely a világhírű kínai kortárs képzőművész, emberjogi aktivista amerikai korszakát idézi fel több mint kétszáz fotón keresztül.

2012.10.19 23:29MTI

Aj Vej-vej New York-i tanulmányai, valamint ottani tartózkodása (1983-1993) alatt több mint tízezer felvételt készített saját magáról, a városról és lakóiról; ezek a képek kivételes perspektívából ragadják meg a nyolcvanas évek New Yorkjának történelmét, kultúráját és légkörét - tájékoztatta az Ernst Múzeumot fenntartó Műcsarnok korábban az MTI-t. A Nagymező utcai múzeumban augusztus 16-án megnyílt tárlat 227 fotóját maga a művész válogatta archívumából. 

Koncepciójának alapgondolata egy olyan, képekből összeálló múzeumi installáció, amely személyes élményeit, gondolatait, korabeli attitűdjét tárja fel. Mióta Aj Vej-vej kiállítása megnyílt az Ernst Múzeumban, a világhírű kínai ellenzéki művész többször is hallatott magáról; a világsajtót például nemrég járta be a hír, hogy a pekingi hatóságok visszavonják Aj Vej-vej cégének működési engedélyét - idézte fel pénteki közleményében a Műcsarnok.
 
Mint emlékeztettek, Aj Vej-vej megszólalt Mo Jen (Mo Yan) kínai író idei irodalmi Nobel-díja kapcsán is, úgy fogalmazott: "sajnálatosnak" és "alig elviselhetőnek" tartja, hogy egy olyan művész kapta az elismerést, aki távol marad a kínai politikai harcoktól. A múzeum közönsége a szeptemberi Ernst 100 utcafesztiválon premier előtti vetítésen találkozhatott az Aj Vej-vejről szóló, Never Sorry című dokumentumfilmmel, amelynek hivatalos bemutatóját csütörtökön tartotta a frissen megnyílt Átrium Film-Színház, ezt több vetítés is követi majd különböző helyszíneken. 

A művészt övező érdeklődésre és a kiállítás sikerére való tekintettel Aj Vej-vej első magyarországi tárlatának nyitva tartását az Ernst Múzeum november 25-ig meghosszabbítja; a kiállítás október 23-án is látogatható lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.