Magyar döntőssel a címszerepben

Mária Teréziával zárul az Armel Operafesztivál versenyprogramja

Magyar döntőssel a címszerepben, Roland Baumgartner Mária Terézia című művének magyarországi bemutatójával zárul az Armel Operafesztivál versenyprogramja vasárnap este a Szegedi Nemzeti Színházban.

2012.10.14 14:42MTI

Az uralkodóról szóló darabban a verseny egyedüli magyar döntőse, Haris Nadin énekli Mária Teréziát. A művet a Szlovák Nemzeti Színház produkciójában, Ladislav Adamik rendezésében láthatja a közönség. Az oratóriumokat, filmzenéket, musicaleket, zenekari műveket és baletteket is komponáló Roland Baumgartner operáját az október 11-i pozsonyi ősbemutatót követően a Tisza-parti városban játsszák először. A történelmi eseményeken alapuló, neoromantikus opera egy olyan meghatározó uralkodó életét kíséri végig, aki közvetett és közvetlen módon egyaránt befolyásolta Európa történelmének alakulását. 

A darab nem a történelemkönyvek szikár stílusában mutatja be Mária Terézia XVIII. századát, a zenés színház lenyűgöző eszközeivel igyekszik megfesteni a Habsburg-ház egyik legnagyobb uralkodójának arcképét. A versenyen korábban négy teátrum produkcióját élvezhette a közönség: a nyitódarab Umberto Giordano Andrea Chénier című operája volt a házigazda Szegedi Nemzeti Színház társulatának előadásában. Majd a fesztivál visszatérő partnere, a New York-i Center for Contemporary Opera produkciójában William Mayer Haláleset a családban című művének európai bemutatója következett Alföldi Róbert rendezésében. 

Az operaverseny rendszeres résztvevője a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház is, amely idén Philip Glass A fegyencmaraton című zeneművét vitte színre. Magyarországi bemutató volt Aleksandra Vrebalov Mileva című operája is, amelyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház hozott el Szegedre. Az, hogy a Bernard Faivre d'Arcier vezette zsűri kinek ítéli oda a legjobb női és férfi előadó díját, és fesztivál legjobb rendezéséért és produkciójáért járó elismerést, az a hétfő esti gálán derül ki, s ekkor adják át a közönségdíjat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.