Mintegy húsz művet mutatnak be

Kezdődik az évad a versailles-i Királyi Operaházban

Mintegy húsz művet mutatnak be a versailles-i kastélyban működő Királyi Operaházban az idei évadban, amely kedden indul Händel énekes-táncos balettjével, a Terpsichoréval.

2012.10.07 23:00MTI

Az évad műsorán szerepelnek még balettek, operák (például Purcell Arthur király című műve), színművek (Az úrhatnám polgár Dedis Podalydes rendezésében). Összesen mintegy húsz művet tűztek műsorra, ezeket ötven előadáson láthatják a nézők a palota északi szárnyában lévő, 2009-ben teljes restaurálás után megnyitott operaházban.

A néző számára az előadás ritka élményt nyújt, a mindössze hétszáz férőhely (a párizsi nagyopera egyharmada) kivételes közelséget tesz lehetővé a zenével, színházzal vagy tánccal.

"Versailles kivételes hely. Vannak történelmi kényszerítő erők is, de sok programot lehet itt megvalósítani, ahol korábban semmi sem volt" - emlékezett vissza Laurent Brunner, a versailles-i kastély előadásokért felelős igazgatója.

A kastély aranyozott rácskapuján éjjel átlépő néző kivételezett pillanatot élhet át: az olasz stílusú operaházba érkezve megcsodálhatja a ragyogó csillárokat, az aranyozott loggiákat és az égkék függönyt. A színpaddal szemben lévő királyi páholy XIV. Lajos elgondolása alapján készült és 1770-ben avatták fel, a trónörökös, a jövőbeli XVI. Lajos és Marie Antoinette házasságának napján.

A történelem "helyhez kötött" programot ihlet Laurent Brunner szerint. Uralkodó stílus a barokk, egyebek mellett a versailles-i Barokk Zenei Központtal való együttműködésnek köszönhetően. Az opera októberben Bizet Carmenjét is bemutatja Vivica Genaux-val és Florian Laconival a főszerepekben, és Wagnert is játszanak 2013-ban a német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából.

Júniusban Cecilia Bartoli híres olasz mezzoszoprán ad koncertet a Misszió: veszélyes viszonyok című új program keretében. A koncertre a szerencsés nézőknek mindazonáltal 150 és 495 euró (42 ezer és 140 ezer forint) közötti összeget kell leszurkolniuk a jegy áráért.

Az előadásokat rendező Chateau de Versailles Spectacles nem részesül semmilyen támogatásban, pénzügyeit a nagy események, így a Grandes Eaux Musicales nevű zenei rendezvény és a nyári fesztivál segítségével tartja egyensúlyban.

Laurent Brunner a carrousel néven ismert lovasbemutató létrehozásáról is álmodik, amely annak idején nagyon népszerű volt Versailles-ban, még az opera feltalálása előtt.

Akkoriban a királyi istállóban négyezer ló volt, nem számítva a királyné és a király fivérének istállóit - emlékeztetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.