Rendkívüli művészeti esemény

Manet portréiból nyílik kiállítás a londoni Királyi Akadémián

A jövő év egyik rendkívüli művészeti eseményének ígérkezik az a nagyszabású kiállítás, amely Edouard Manet francia festőművész portréiból nyílik januárban a londoni Királyi Akadémián.

2012.09.30 11:59MTI

A több mint ötven festményt a világ nagy gyűjteményeitől kapja kölcsön a londoni tárlat. Az impresszionista művész olyan híres alkotásai is szerepelnek az anyagban, mint az 1873-ból származó Gare Saint-Lazare (Saint-Lazare pályaudvar) vagy az 1868-ban készült Mademoiselle Claus - ismertette a BBC online hírszolgáltató (bbc.co.uk/news/entertainment-arts-19741272). A kiállítás kurátora, MaryAnne Stevens további "számos kellemes meglepetéssel" kecsegtette a festő műveinek szerelmeseit.
 
A szakember szerint Manet portréit korábban külön kiállítás és szakkönyv sem elemezte, bár a művész egész pályafutása során festett portrékat. Manet szerette körülvenni magát a korabeli francia művészeti élet nagyságaival, írókkal és zenészekkel, baráti köréből gyakran ültetet le valakit modellként, illetve családtagjait is szívesen festette. A kiállítás különböző szempontokból vizsgálja Monet portréfestészetének és a modern világ jeleneteit ábrázoló képeknek a kapcsolatát. 

A fénypontok között lesz a Le déjeuner dans l'atelier (Ebéd a műteremben) című 1868-as festmény, amelyet a müncheni Neue Pinakothek ad kölcsön a kiállításhoz. A képen Manet feleségének fia látható. Manet művészi pályafutása három évtizedet ölelt fel, és 51 évesen bekövetkezett halála miatt korán szakadt félbe. A londoni Királyi Akadémia és az ohiói Toledo Museum of Art együttműködésével megszervezett kiállítás 2013. január 26. és április 14. között látogatható a brit fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.