Csütörtöktől vasárnapig

A Mazsike kultúrális zarándoklatot szervez Szabadkára

Szabadkára és környékére szervez kulturális zarándoklatot a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) jövő csütörtöktől vasárnapig.

2012.09.30 09:16MTI

A program része az immáron hagyománnyá vált, a határon túli magyar zsidó emlékhelyeket felkereső kulturális zarándoklat-sorozatuknak - közölte a szervezet az MTI-vel. Mint írták, a zarándoklaton először megtekintik a vajdasági Ingus Mátyás néhai ügyvéd villáját, amely valaha házi zsinagógaként működött. Ezután Zentán a városházán Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója Zenta, Pejin Attila a Zentai Városi Múzeum igazgatója pedig a zentai zsidóság történetébe vezeti be a hallgatóságot. 

Szabadkán zenés beszélgetést tartanak a zsinagógában Halbrohr Tamással, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnökével, Negyela László Márkkal, a Zsinagóga.com műhely vezetőjével és a helyi magyar és zsidó közösség tagjaival. Ebből az alkalomból Magyar Bori énekes és Kardos Dániel gitáros magyar, zsidó és szerb dallamokat játszik - tették hozzá. Jövő pénteken az érdeklődőket Negyela László Márk kalauzolja a szabadkai magyar zsidó emberek, épületek emlékekeit felidézendő, melynek keretében a magyar szecessziós építészet egyik legkiválóbb példájául szolgáló szabadkai zsinagógát is meglátogatják, délután pedig Palics szecessziós épületeit tekintik meg. 

Ezen a napon este a szabadkai zsinagóga udvarán található holokauszt emlékművet koszorúzzák meg, amit ünnepi istentisztelet követ a 110 éves szabadkai zsinagóga tiszteletére Markovics Zsolt szegedi rabbi közreműködésével. A napot világzenei koncert zárja a zsinagógában. Jövő szombaton reggeli imát tartanak Markovics Zsolt szegedi rabbi és a helyi közösség tagjaival közösen, majd a zsidó-magyar együttélés történetét elemző előadások hangzanak el.
 
Mészáros Zoltán történész a zsidó, magyar és sváb embereket egyaránt érintő 1944-es bácskai vérengzésekről szól. Dévavári Zoltán történész a bácskai zsidóság történetéről, Beszédes Valéria néprajzkutató a Szabadkán született és tevékenykedett Kosztolányi Dezsőről, míg Lovas Ildikó író a kortárs vajdasági magyar irodalomról tart előadást. Ezután a zarándokok Hicsik Dóra könyvtáros segítségével felfedezhetik Csáth Géza, Kosztolányi Dezső és Milkó Izidor szabadkai tevékenységének máig élő nyomait. 

Este ünnepi hangversenyt rendeznek a szabadkai városházán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével. A négynapos program utolsó napján, jövő vasárnap hallgathatja a közönség Sajó Tamás művészettörténész előadását. A tradíciót folytatandó jövőre is tervez a Mazsike zarándoklatokat, március-áprilisban Lemberg-Csernovitz-Odessza útvonalon vezeti a határon túli magyar zsidó hagyományok iránt érdeklődőket, míg július 11-14. között a Kassa Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül a Határtalan Kassa nevű programot hirdeti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.