Miliő

Dzsessz a 14. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon

Edmar Castaneda, a dzsessz muzsika dél-amerikai, kolumbiai előadója is fellép az október 5. és 7. között megrendezendő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon.

2012.09.24 22:59MTI

A világhírű dzsesszhárfás a nyitóesten ad koncertet a klasszikus, romantikus és kortárs zenét is felvonultató rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

"Nagyon belaktuk a kastélyt e csaknem másfél évtized alatt, a miliő nagyon harmonizál a hangszerrel. Köszönettel tartozom a kastély üzemeltetőinek, mert nem csupán arról van szó, hogy mi ott koncertezünk, a fesztiválhoz mindig kapcsolódik egy hárfakiállítás is. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek idén megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak csodálatos instrumentumaival, amelyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak" - mondta el az MTI-nek Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egytem rektorhelyettese.

A fesztivál nyitóestjét idén az EU elnökségre konferenciateremmé alakított lovardában rendezik. Az eseményen igazi kuriózumra számíthat a hallgatóság - emelte ki Vigh Andrea, hozzátéve, hogy elektronikus hárfájával a világhírű Edmar Castaneda hatalmas tereket "játszik be". A zenész saját szerzeményeit és feldolgozásokat ad elő különleges kék Camac-hárfáján.

Castaneda fellépése is cáfolja azt a hiedelmet, hogy a hárfa női hangszer lenne - hangsúlyozta a fesztivál alapítója. "Ha a hangszer ötezer éves történetét nézzük, abszolút kiegyenlítődik a férfi és nő játékosok aránya. Ma talán több a hárfás nő, de a legkiválóbbak között, egyébként az én fesztivál-vendégeim közt is igen markánsan képviseltetik magukat a férfiak" - tette hozzá.

"Természetesen megtartjuk a klasszikus irányt, október 6-án egyik növendékemmel, Razvaljajeva Anasztáziával és Drahos Béla fuvolaművésszel, valamint a Budapesti Vonósokkal Fauré, Smetana művei mellett Debussy Kis szvitjét szólaltatom meg" - ismertette a programot Vigh Andrea.

Október 7-én délelőtt egy fiatal magyar hárfás, Farkas Mira koncertje következik Nyári László hegedűművésszel, a fellépés során kamara és szóló darabokat játszanak. "Számunkra az egyik legfontosabb cél, hogy minden évben bemutassunk egy fiatal, de nagyon tehetséges zenészt" - mondta el Vigh Andrea.

A záróesten számos verseny győztese, Letizia Belmondo (Olaszország) mutatkozik be Gödöllőn. A koncert különleges programján operafantáziákat hallhat a közönség. Czetner Zsolt zongoraművész közreműködésével a legnépszerűbb operák, a Traviata, az Aida, a Norma és a Carmen témái csendülnek fel.

Ami a hangszer jövőjét illeti, a kép igen bíztató - vélekedett Vigh Andrea. "Egyre több zeneiskolában oktatják már alapfokon is a hárfát, mert sikerült meghonosítani kelta kishárfákat, amelyek gyerekek fizikai adottságaihoz jól illenek és amelyeken a növendék viszonylag hamar, a hegedűnél lényegesen hamarabb ér el sikereket. Sokak számára megfizethető áron bérelhető a kelta hárfa" - magyarázta a fesztivál alapítója. Szerinte a fesztivál egyik eredménye az is, hogy a kortárs szerzők szívesen komponálnak szóló, kamara vagy ensemble-ban játszható darabot hárfára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.