Ökotúra

Vége az idei Tiszavölgy Kalandtúrának

Végéhez ért az év legnagyobb ökotúrája vasárnap Hódmezővásárhelyen.

2012.09.09 21:29MTI

A Tiszavölgy Kalandtúra a nyár öt hétvégéjén 111 települést érintett, és a csaknem kétezer résztvevő mintegy 850 kilométert tett meg a folyó mentén - mondta el a zárónapon a projektmenedzser az MTI-nek. Szűcs Julianna kifejtette: a fenntartható életmódot népszerűsítő ökokalandtúrát az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió 40 millió forinttal támogatta. Ennek köszönhetően a június 8-án Tiszabecsen kezdődött túra valamennyi szakaszán háromszázötvenen vehettek részt díjmentesen. 

Az ország minden tájáról érkeztek kerékpárosok a legkisebbektől az idősebbekig. A legfiatalabb résztvevőjük mindössze 4, a legkorosabb 75 éves volt - mondta a főszervező, aki szerint ez bizonyítja, hogy a túra bárki számára teljesíthető volt. Elsősorban családok látogattak el a program keretében a Tisza völgyébe, de voltak vállalkozó kedvű pedagógusok is, akik néhány tanítványukkal érkeztek. 

Az idei év legnagyobb ökokalandtúrájának célja az volt, hogy a nyári hónapok öt hétvégéjére tervezett ingyenes természetjárással - a táj adottságait kihasználó sportok tárházát felvonultatva - felhívják a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére. Emellett kiemelt fontossággal bírt a környezettudatosság bemutatása, a természethez való visszavezetés. 

"Éljünk úgy, mint a nagyszüleink harminc éve. Ne vásároljunk túlcsomagolt élelmiszert, menjünk kosárral a piacra, vegyünk helyi termékeket, termeljünk meg magunknak mindent, amit lehetséges, és használjuk minél többet a kerékpárt"- foglalta össze a szervező az idei célokat. Az indulókat a napi 50-60 kilométeres kerékpározáson kívül evezés, úszás, kalandpálya és az adott területhez kapcsolódó színes programok várták péntek reggeltől vasárnap délutánig. Ehhez a túra szervezői szállást és ellátást is biztosítottak. 

Az utolsó hétvégén Szolnokról indultak és Hódmezővásárhelyre érkeztek a túrázók. Az út során Szentesnél például a Kurcán eveztek, Szegváron a tájházat látogatták meg, a helyi néptáncegyüttessel táncházat tartottak és jártak a Babamúzeumban is. Mindszenten hálót kötöttek, kipróbálták a szövést-fonást, csigatésztát készítettek, paprikát szeltek, kubikoltak és kerékpáros ügyességi versenyen is részt vehettek. 

Szűcs Julianna elmondta: reméli, jövőre is lesz lehetőségük a program megszervezésére, hiszen rendkívül jó hangulatban telt a túra. Idén már többen is voltak, akik saját maguk finanszírozták az érdekes, színes kikapcsolódást nyújtó kerékpározást - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.