A tenger mélyén...

A Kurszk atom-tengeralattjáró katasztrófája

Tizenkét évvel ezelőtt, 2000. augusztus 12-én a Barents-tengeren tartott hadgyakorlat során egy torpedó spontán robbanása következtében süllyedt el a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró, a tragédiában a 118 fős legénység odaveszett.

2012.08.12 15:44MTI

Az északi-tengeri flotta egyik büszkesége, a többrendeltetésű Kurszk 2000 augusztusában hajózott ki a Barents-tengerre, hogy részt vegyen a flotta hadgyakorlatában. Augusztus 12-én, moszkvai idő szerint 8 óra 51 perckor Gennagyij Ljacsin parancsnok azt jelentette, hogy "sikeres rakétacsapást mértek az ellenség hajójára". A következő, torpedós támadást 11:30 és 14:30 között kellett volna végrehajtania a tengeralattjárónak, ám a kapitány többé már nem jelentkezett.

Fotó: wikipedia.org

A balesetet vizsgáló bizottság 2002. júliusi zárójelentése szerint a torpedó üzemanyag (hidrogén-peroxid) összetevőinek termikus robbanása okozott katasztrófát. Az első robbanás által kiváltott második detonáció szétrepítette a Kurszk fegyverzetének egy részét, és ekkor semmisült meg a tengeralattjáró. A világ a megtörténte után két nappal később értesült a tragédiáról, és még hosszú napoknak kellett ahhoz eltelniük, hogy Oroszország nemzetközi segítséget kérjen.

2000. október 21-én orosz és norvég nehézbúvárok ereszkedtek le a tengeralattjáróhoz, hogy nyílást vágjanak a hajótest burkolatán. A tengeralattjáró farokrészébe behatoló mélytengeri búvárok október 25-én emelték ki az első holttesteket a Regalia norvég úszótoronyra. Az egyik tiszt, Dmitrij Kolesznyikov ruházatában találtak egy feljegyzést, amely szerint 23 ember élve maradt még egy ideig azután, hogy nagy erejű robbanások végeztek a legénység zömével.

A Kurszk az egyik legkorszerűbb orosz atom-tengeralattjáró volt, 1995 januárjában állítottak hadrendbe, nevét arról az ukrajnai városról kapta, melynek térségében a második világháború idején hatalmas páncélos csata zajlott 1943-ban. Tömege 13 900 tonna, hossza 154 méter volt, két atomreaktorral rendelkezett. Fő fegyverzete 24, a hajótest közepe táján két sorban függőlegesen álló, a víz alól is kilőhető, atom-robbanófejes interkontinentális támadórakéta volt, de a hadgyakorlat során nem voltak atomtöltetek a hajón. Sebessége merülésben 28 csomó, a felszínen 15 csomó, merülési mélysége 300 méter volt.

Fotó: wikipedia.org - 1994.

A roncsokat - közel százmillió dolláros költséggel - 2001. október 8-án kezdték kiemelni. A műveletet - amelyet a holland Mammoet vállalat végzett - mintegy háromhónapos előkészítő munka előzte meg. A nemzetközi összefogással zajló akció során szétfűrészelték a hajótestet, darabjait acélsodronnyal a Giant-4 óriásuszály vontatta be egy murmanszki dokkba. A kiemelés október 10-én sikeresen befejeződött.

Feltehetően a Kurszk katasztrófájával összefüggésben 2001 decemberében elmozdították tisztségéből az Északi Flotta első számú vezetőit: Vjacseszlav Popov parancsnokot, Mihail Mocak vezérkari főnököt és Oleg Burcevet, a flotta tengeralattjáróinak parancsnokát, és mellettük tucatnyi haditengerészeti vezetőt fokoztak le, illetve helyeztek alacsonyabb beosztásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.