Sosem késő

Kiállításra készül a 80 éves Veszprémi Imre szobrászművész

Veszprémi Imre Munkácsy-díjas szobrászművész július 29-én ünnepli 80. születésnapját, közben augusztus 27-én nyíló budapesti kiállítására készül.

2012.07.27 14:14MTI

Veszprémi Imre elmondta, hogy megajándékozta magát a kerek évfordulóra: legújabb alkotása az egy tonnás carrarai márványszobor, amely A végtelen - A kék bolygó nevet kapta és most először Szentendrén, a MűvészetMalomban rendezett Szobrászati Biennálén látható szeptember 2-ig.

A mintegy másfél tonnás márványtömbből maga faragta ki a szobrot, csakúgy mint 60 éve mindig. A MűvészetMalom kertjében álló alkotás belsejében egy kék golyó mozog, amelyet együtt faragott a szoborral, majd kékre festette. Ahogy megemlítette, egész eddigi életében legalább 200 tonna követ faragott meg.

A kő szerelmese, mondták róla mind a kollégák, mind a kritikusok. Hatéves korában már rajzolt, a testvére az iparrajz iskolában tanult és mivel jól rajzolt, őt is oda vitték a szülei. Később a Török Pál utcai képzőművészeti szakközépiskolába került, Somogyi József Kossuth-díjas szobrász volt a mestere. Ott egy kőfaragó megkérdezte tőlük, hogy ki akar faragni, és ő is jelentkezett. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1958-ban diplomázott, 1966-ban volt az első önálló kiállítása.

Túl az ötvenen Olaszországban kezdett dolgozni, pedig Görögországba vágyott. Ösztöndíjat kapott ugyanis a Római Magyar Akadémiára a 80-as évek közepe táján. A műterem nem szobrásznak való volt, viszont összebarátkozott Fausto Maria Franchi olasz ötvös- és szobrászművésszel, aki meghívta házába a nyugat-toszkánai Pietrasantába, ahol azonnal otthon érezte magát.

Ahogy visszaemlékezett, megismerte Carrara hatalmas márványbányáit, a több száz tonnás márványblokkok kibányászását, a száz fajta carrarai márványt a habfehértől a feketéig, a hatalmas márványtömbök szállítását, az óriási, a legmodernebb gépekkel is dolgozó kőfaragó és a nagy bronzöntő műhelyeket. Pietrasanta után több mint egy évtizedig élt a carrarai márványbányák között lévő csöppnyi településen, La Piastrában. Volt óriási márványvásárokon és találkozott sok szobrász kollégával a világ minden részéből. Sok minden indult ott el, barátságok, meghívások, egyre több kiállítás Európa-szerte - jegyezte meg.

Aranymedálokkal jutalmazták Cannes-ban, a nemzetközi művészeti fesztiválon 2009-ben és 2010-ben, meghívták és visszahívták Velencébe, sok éven át kiállított a párizsi Grand Palais-ban, a Salon des Indépendants-on és ugyancsak Párizsban galéria foglalkozik szobraival a Place des Vosges-on.

Velence mellett, a Brenta folyó torkolatánál fekvő Fusinában, amely reneszánsz palotáiról híres, a lagúna partján 2009-ben állították fel a Vénusz születése című szobrát. Fusinában ezt megelőzően elhelyezték a Luna Laguna és a Világítótorony elnevezésű, fából faragott munkáit. Ezek mellett kilenc nagyméretű szobra áll Olaszország különböző városaiban, reneszánsz villák kertjében, kisebb szobrai pedig múzeumokban láthatók.

Olaszország mellett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Portugáliában, Törökországban, Izraelben, Kolumbiában, Indiában is vannak nagyméretű köztéri szobrai. Mindezek az elmúlt 20-22 év alatt születtek - jegyezte meg.

Budapesten az V. kerületben, a Honvéd téren álló Gulag-mlékmű is a carrarai márványbányák között fekvő La Piastrában készült, onnan szállították Magyarországra és avatták fel 1993-ban. A Duna Televízió volt székháza előtt áll a Kronos című, mészkőből és acélból készült szobra, a Káli-medencében, a Kornyi-tónál látható az Emberi komédia című szoborcsoportja ugyancsak mészkőből és acélból.

Veszprémi Imre azt vallja: a művész egyetlen és egyedüli nemes célja az, hogy jelet hagyjon maga után. "Szobraim jelek, amelyek harcot és megnyugvást, magányt és szerelmet, elválást és összetartozást, termékenységet és áldozatot, de mindig az ember örök győzelmét mutatják" - fogalmazott a művész.

Az 1932-ben Balatonszabadiban született, ma Budapesten élő mester fővárosi kiállítására készül, ennek témája Vénusz márványból, bronzból és onixból. Külföldön levő nagy szobrait fotókon láthatja az érdeklődő. A tárlat augusztus 27-től szeptember 29-ig tart nyitva a Mercure Hotel Galériában, a Trefort utcában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.