A látogatókat különös látvány fogadta...

Világhírű szobrászművész a Memento Parkban!

A Szoborpark látogatóit június elején különös látvány fogadta. Liane Lang a Londonban élő fiatal művész a látogatók szeme előtt készítette Budapestről szóló új sorozatát, melyhez a Szoborpark gigantikus alkotásai adták a kiindulópontot.

2009.06.09 19:40ma.hu

A művész korábbi alkotásai többnyire antik és modern szobrok újraértelmezései, ezért is választotta a Szoborparkot mint helyszínt, ahol a kommunista diktatúra műalkotásainak művészi átértelmezésével és saját eszközrendszerének felhasználásával sajátos értelmezést ad a szobroknak.

Lang latex gumiból öntötte ember-nagyságú figuráit, melyeket a hatalmas szobrok mellé rendel, s ezzel óhatatlanul átértelmezi a kiindulópontként szolgáló műveket. Az egykor Csepelen álló Lenin szobor kezébe a városi legenda szerint valamikor zsíroskenyeret csempésztek, ezúttal azonban egy női figura egyensúlyoz Lenin kinyújtott karján, legalábbis néhány fotó erejéig.

Liane Lang korábban hasonló sorozatokat készített a londoni Royal Academy szobortárában és a Heidelbergi Egyetem szobormásolatokat őrző múzeumában, ahol görög és római szobormásolatokat egészített ki saját gumiszobraival új narratívákat hozva létre.

A szocializmus évtizedeinek köztéri szobrait a budatétényi Memento Park kiállítása és kiadványai eredeti kontextusban mutatják be a történelem iránt érdeklődőknek, míg a Lang-kreálta parókás, utcai viseletbe öltöztetett figurák némi iróniával animálják a szobrokat egy új generáció számára. Sztálin csizmáinak tövében apácák piknikeznek, a mártírok emlékművének heroikus alakja éppen ejtőernyővel hátán "landol", a szovjet katona fiatal lányra tapos.

Az alkotó munkái több neves galériában és olyan jelentős gyűjteményekben láthatók mint a Saatchi, a Deutche Bank, Ernst and Young vagy az Arts Council of England.

A Memento Parkban készült egyedi kompozíciók ősszel a Budapest Fiction Galériában is megtekinthetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.