Balassagyarmaton

Palóc búcsú és népművészeti fesztivál

Szent Anna tiszteletére rendezik meg vasárnap a XVII. Palóc búcsút és népművészeti fesztivált Balassagyarmaton.

2012.07.27 12:14MTI

Az esemény az elmúlt másfél évtizedben az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palóc vidék egyik legnagyobb népművészeti seregszemléjévé nőtte ki magát.

A népi hagyományokat őrző, tömegeket vonzó búcsút minden évben a Szent Anna-kultuszhoz kötődően szervezik. Anna Jézus nagyanyja volt, a rendezvény pedig a családoknak szól az unokáktól a nagyszülőkig - mondta a szervezők nevében Leszák Andrea, a balassagyarmati kistérségi többcélú társulás munkatársa az MTI-nek.

Hozzátette: idén egy Nohab típusú nosztalgiamozdony húzza Budapestről azt az élményvonatot, amelyen több száz zarándok érkezik a palóc fővárosba.

A résztvevők a római katolikus főplébániatemplom előtt gyülekeznek, onnan indul a népviseletes menet a Palóc ligetbe Szent Anna palóc miséjére. Ternyák Csaba egri érsek és Stella Leontin kanonok, főesperes mutatja be a misét, amelyen tíz település száz népviseletes asszonyából álló kórus működik közre. A mise végén áldásban részesülnek a családok és a gyermekáldást váró zarándokok.

A palóc búcsú délutáni, világi részében határon inneni és túli népdal- és néptáncegyüttesek, hagyományőrző játékokat előadó csoportok, mesemondók lépnek fel.

Hagyományosan megválasztják Palócország viseletes szépeit leány, menyecske, családi és csoportos kategóriákban.

Az egész napos program része a palóc kézművesek, népi iparművészek termékeinek bemutatója és vására. A palóc térség népi kultúráját, kézműves hagyományait ki is próbálhatják a búcsú résztvevői, akik lovaskocsis városnézésen is körbeutazhatják Balassagyarmatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.