A holokauszt nyomában

Ki élt a lakásunkban 70 éve?

"Mi történt a lakásunkban 70 évvel ezelőtt?" - egy berlini házban többen elhatározták, hogy kinyomozzák, kik voltak házuk egykori zsidó lakói, akiket a náci uralom idején deportáltak.

2012.07.14 14:29MTI

A főváros egyik csendes utcájában emléktábla látható egy elegáns épület falán. "Az ebben a házban élt 28 nő, férfi és gyermek emlékére, akit a nemzetiszocialista rezsim idején üldöztek, kiutasítottak vagy meggyilkoltak" - áll a szövegben. A bejárat alatt egy további márványlap sorolja fel a neveket. Az egykori lakók többsége az auschwitzi, a theresienstadti és a treblinkai haláltáborban vesztette életét.

Hitler hatalomra jutása előtt Berlinben mintegy 160 ezer zsidó élt, többségük a Schöneberg kerületben, ahol az említett ház is áll. Hároméves kitartó kutatásra volt szükség ahhoz, hogy az ott lakók kinyomozzák az elhurcolt zsidó lakók nevét, sorsát. A munka résztvevői több száz órán át lapozgatták az archívumokat, a világ minden tájára levelek sokaságát küldték, számtalan estét töltöttek együtt korábbi lakókkal, akik pontosabb információkkal rendelkeztek.

Hét-nyolc mai lakó vett részt a vállalkozásban. Nem voltak sem történészek, sem levéltárosok, de mint azt Gabrielle Pfaff - aki 30 éve él a házban - kifejtette, úgy érezték, "egyfajta politikai tettet" hajtanak végre. "A nácik célja az volt, hogy megsemmisítsék ezeket az embereket, a mi célunk pedig az, hogy megakadályozzuk ennek végső következményét" - folytatta Niki Graca-Heilmeyer, egy másik lakó. "Nem tudjuk feltámasztani ezeket a valaha itt élt embereket, de visszahozhatjuk nevüket a közös emlékezetbe" - fűzte hozzá. "Ha mi, ennek a háznak a lakói nem tesszük ezt meg, senki nem fogja megtenni" - magyarázta a maga részéről a magánkezdeményezés ötletadója.

Peter Schulz három éve egy kiállításon, amely a II. világháború előtti zsidó életet mutatta be, felfigyelt két gyerek, Margot és Werner Vohs fotójára, amely egy balkonon készült. Az ő balkonján.

"Sokkolt a felismerés. Eddig csak a történelemkönyvekben olvastam a deportálásokról, és egyszerre rá kellett jönnöm, hogy sokkal közvetlenebbül érint bennünket a holokauszt borzalma, mint ahogy képzeltük" - mondta a férfi.

Schulz ma, hogy befejezték a kutatást, kissé nyugodtabban tekint a múltra. Mégis, könnyes szemmel meséli: "Amikor felújítottuk a lakást, a parketta lécei között apró játéktöredékeket találtunk. Arra gondoltam, talán az itt élt, innen deportált család hagyta maga mögött ezeket a nyomokat".

Nem sokkal később kutatni kezdett, hogy kiderítse, mi történt a gyerekekkel, akik a borzalmak előtt készült fotón gondtalanul mosolyognak a fényképészre. Szomszédai is keresni kezdték az egykori lakókat, végiglapozták a városi archívumokat. Kiderült: Werner Vohs 17 évesen Auschwitzban halt meg. Nővére, Margot, a ház egyedüli még életben lévő hajdani zsidó lakója ma Peruban él, de visszalátogatott Berlinbe.

"Amikor először visszatértem az épületbe, amelyet 72 éve hagytam el, nem tudtam, mire számítsak. Felmentem a lépcsőn a második emeletre, ahol a mai lakók fogadtak. Körbementem a lakásban, amelyre csak ködösen emlékeztem ilyen sok idő után. Nagyom megható volt" - fogalmazott az idős asszony.

Gabrielle Pfaff így fogalmazott: "Én 1949-ben születtem és gyakran faggattam a szüleimet, mit csináltak a nácik idején. Szüleim nemzedéke eltakarta a szemét, hogy semmit se lásson. Én azt szeretném elérni, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg ilyen bűntettek".

A két emléktábla felavatása alkalmából az 1941-ben a házból deportált Lindenberg házaspár lányunokája levélben mondott köszönetet a ház mai lakóinak: "Egy kicsit olyan ez, mintha Johanna és Hermann újra élne" - írta le nagyszüleivel kapcsolatos érzéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.