Közös hangon megszólalni...

Egy éjszaka a kultúrák közti párbeszédért

Az Anna Lindh Alapítvány több mint 1000 civil szervezettel közösen elindította "1001 akció" elnevezésű kampányát, melynek csúcspontja május 22-én lesz, az "Euro-mediterrán párbeszéd éjszakája".

2008.05.19 19:50ma.hu

Az Anna Lindh Alapítvány több mint 1000 civil szervezettel közösen elindította „1001 akció” elnevezésű kampányát, melynek csúcspontja május 22-én lesz, az „Euro-mediterrán párbeszéd éjszakája”.

Az esemény, amelyet egyszerre tartanak a 37 tagországban, lehetőséget nyújt az euromed térség lakosai számára, hogy a párbeszéd érdekében közös hangon szólaljanak meg.

Az „1001 akciót” az Anna Lindh Alapítvány és hálózata kezdeményezte annak érdekében, hogy ösztönözze az embereket és események szervezését egymás kölcsönös megismerésére és az egymás iránti tisztelet előmozdítására az euro-mediterrán régióban.

A dialógusra irányuló események az egész euro-mediterrán régióban zajlanak, Marokkótól Portugáliáig, Lettországtól és Görögországtól egészen Egyiptomig, Magyarországon mindez A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 égisze alatt valósul meg.

A kampány kiemelt célja, hogy erősítse az Európai Év üzeneteit, így célkitűzése 

- a rasszizmus, az idegengyűlölet és a megkülönböztetés bármely formája elleni harc

- a szélsőség bármely formája elleni küzdelem

- a közös gyökereink és örökségünk újrafelfedezése és a közös sors gondolatának fejlesztése.

A Párbeszéd Éjszakája egyik programjának a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ad otthont.

Programok:

19:30 Kőeső - rövidfilm, Samira Sinai iráni rendező filmje és A szürke város falai c. táncos előadása

20:00 Gazella lány – Jázmin asszony - magyar-arab zenés játék-táncok, dalok, és versek magyarul és arabul a Nőről és a Nőhöz. Egy arab leány születik, tanul, felnő, szeret, férjhez megy.

21:00 Las Mujeres - flamenco puro koncert: a marokkói, izraeli és magyar zenészekből álló trió új stílusban játszik a flamenco hagyományaitól eltérve, de az eredeti formákat megtartva – a flamencón túl, ethnón innen.

MADE - Művészettel a Diszkrimináció Ellen - programsorozat nyitóeseménye szintén május 22-én lesz a Hegedű utca 3. szám alatt, programja:

18.00: kiállítás megnyitása, performansz: Kozmosz Klein György - Zsoltáréneklés különféle népek nyelvein, kortárs irodalmi felolvasások

20:00-tól koncertek: Orthent, Nomanda, DJ Iván (szociofotó vetítés indiai ambient aláfestéssel)

A MADE-ről:

Május 22. és június 30. között az „1001 akció” keretében a Tűzraktér a diszkrimináció ellen és az egymásra való odafigyelés jegyében szervez programokat. Olyan művészek és alkotócsoportok kapnak lehetőséget a megjelenésre, akik munkájukon keresztül járulnak hozzá a megkülönböztetés elleni küzdelemhez.

Az eseménysorozatba a Merlin Nemzetközi Színház is bekapcsolódik: a diszkrimináció ellen megnyilvánuló színházi-és táncelőadások, performanszok látogathatóak, június 7-én pedig gyereknap várja a látogatókat.

Az egy hónapon keresztül tartó rendezvény teret ad kortárs irodalmi utcai plakát kiállításnak is, lesz webkamerás installáció, melynek során az események egyúttal akár a 37 partnerország mindegyikének különféle weboldalán lehetnek élőben láthatóak.

Az „1001 akció” további hazai programjai Az Anna Lindh Alapítvány 10 magyarországi projektet választott ki az 1001 keretén belül, ezeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium is támogatja, valamint más kezdeményezések is csatlakoztak az 1001-hez a hazai hálózatból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.