A szakma száműzné az agressziót a képernyőről

Párbeszéd az erőszakmentes gyerekműsorokért

Konferenciát rendezett a Magyar Televízió az erőszakmentes tévéműsorokért. Az eseményen szó volt a legkisebbek tévénézési szokásairól, a Gyermekbarát Mozgalom tíz éves kampányának eredményeiről, az MTV terveiről, illetve a most induló, Fel a cipővel! című, gyerekeknek szóló vetélkedőműsorról.

2008.02.15 12:00ma.hu

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Televízió közös konferenciát rendezett a gyermekbarát televíziózásért. A szakemberek, a társadalmi szervezetek és a televízió alkotói megvitatták, hogyan lehet és kell agresszió nélkül televíziós műsorokat készíteni. A szakmai napot Rudi Zoltán, az MTV elnöke nyitotta meg.

„Gyermekeink fejlődésében, értelmük nyiladozásában nemcsak a szülőknek, hanem nekünk, műsorkészítőknek is fontos szerepünk van. Olyan értékeket kell közvetítenünk, amelyek segítik fejlődésüket, s amelyeket a későbbiekben hasznosíthatnak csemetéink” – hangsúlyozta. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke, Hanti Vilmos kiemelte, hogy a témával kapcsoltban nélkülözhetetlen a széleskörű párbeszéd, mert „…a televíziózás nap mint nap újabb és újabb kihívás elé néz.

Rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük a gyerekek szempontjait is.” Szakértők sorát foglalkoztatja ez a téma, hiszen a televízió egyre inkább meghatározza mindennapjainkat, és erősen hat gyermekeinkre is. A társadalmak önmagukban is erőszakosak, a gyermeknek pedig meg kell tanulniuk a saját agressziójuk kezelését és a következményeik értékelését.

Hanti Vilmos beszámolt az erőszakmentes tévéműsorokért indított kampány 10 évéről, melynek legfontosabb eredménye, hogy sikerült a szakemberek figyelmét e fontos problémára felhívni. A gyermekek egészséges lelki fejlődését veszélyeztető műsorszámokra az ORTT is kiemelt figyelmet fordít. A MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke, Halák László Előítéletek és a képernyő címmel tartott előadást.

A konferencia további előadásai kitértek arra is, hogy a legtöbb gyerek egyedül ül le a képernyő elé, s maga dönti el, melyik műsort választja, és elemezték a megváltozott médiafogyasztási szokások, illetve a reklámok hatását. Az Esti mesét, valamint szombat délelőttönként rendszeresen gyermek- és ifjúsági programokat sugárzó Magyar Televízió február 16-án új, gyerekeknek szóló vetélkedőműsort indít az m1-en. A Fel a cipővel! című ifjúsági akadályversenyre minden magyar általános iskola nevezhette csapatait. A tizenöt fordulós ügyességi játékban 42 iskola vesz részt szerte az országból: 12 fős csapataikban együtt versenyeznek az alsós és felsős diákok, illetve a szülők. Május végén, gyereknapon derül ki, melyik iskoláé az ország legügyesebb csapata.

Az első fordulóban Győr, Eger, Dunaújváros, Csongrád, Nádudvar és a budapesti Dob utcai iskola kisdiákjai mérik össze erejüket Szántó Dávid és Juga Veronika vezetésével.

Fel a cipővel!
Országos ifjúsági akadályverseny szombatonként 9.10-től az m1-en

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.